skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
En av flykaprerne går gjennom en ekstra sikkerhetssjekk på Dulles Airport i Washington om morgenen 11. september 2001. (Foto: AP/Scanpix)
En av flykaprerne går gjennom en ekstra sikkerhetssjekk på Dulles Airport i Washington om morgenen 11. september 2001. (Foto: AP/Scanpix)

Flykaprere på ny video

En video som viser fire av 11. september-flykaprerne bli sikkerhetssjekket på flyplassen i Washington, ble vist på amerikansk TV sent i går kveld.

Publisert 22.07.2004 06:33. Oppdatert 22.07.2004 15:09.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Videoopptaket ble vist kvelden før 11. septemberkommisjonen torsdag offentliggjør sin endelige granskningsrapport.

Opptaket viser fire av de fem flykaprerne som sjekket inn på Dulles flyplass i Washington før de kapret et fly og styrtet det inn i Pentagon.

Håndbagasje gjennomsøkt

To av kaprerne er klarert og er klare til å gå om bord i American Airlines flight 77, som senere styrtet inn i Pentagon-bygningen. (Foto: AP/Scanpix)
På videoen som ble sendt på TV-kanalene CNN og ABC, kan man se hvordan sikkerhetspersonell sjekker fire av kaprerne etter at alarmen gikk da de passerte gjennom metalldetektoren. Minst en av kaprernes håndbagasje ble også gjennomsøkt for sprengstoff, men alle fire ble vinket gjennom kontrollen og fikk gå om bord i flyet.

Bare minutter etter avgang kapret de fire flyet med 64 mennesker om bord, fløy det tilbake til Washington, og styrtet det inn Pentagon. Alle om bord og 125 ansatte ved Pentagon ble drept.

Nesten 3.000 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot World Trade Center i New York og mot Pentagon.

Flykaprerne styrtet flyet inn i bygningen til USAs forsvarsdepartement, Pentagon. Bildet er fra redningsarbeidet få dager etter angrepet. (Arkivfoto: AFP/Scanpix)


Kunne vært oppdaget

Ved minst ti tilfeller kunne planene for 11.septemberaksjonen vært oppdaget, ifølge 11. septemberkommisjonen. Fire av tilfellene inntraff under Bill Clintons presidentperiode og seks av dem under Bushs periode.

Kommisjonsmedlemmene kommer likevel ikke til å konkludere med at terrorangrepet burde vært avverget, skriver the Guardian. Og den plasserer ikke ansvaret for angrepet hos president Bush eller hans forgjenger Bill Clinton. Rapporten legger skylden for angrepet på en «dyp institusjonell svikt».

Den tverrpolitiske kommisjonen vil la leserne selv trekke konklusjonene av den 600 sider lange rapporten, ifølge Washington Post.

President George W. Bush blir informert om terrorangrepene under et skolebesøk i Sarasota i Florida 11. september 2001. (Arkivfoto: AFP/Scanpix)

Reform

Men det er ventet at kommisjonen kommer til å anbefale en betydelig reform av de amerikanske etterretningstjenestene. Tiltakene som blir foreslått er de mest omfattende siden etterretningsorganisasjonen CIA ble opprettet etter andre verdenskrig, ifølge BBC. Kommisjonen anbefaler blant annet å samle etterretningsbyråene i en organisasjon, og at den nye etterretningssjefen skal være del av regjeringen, skriver Washington Post.

President Bush har lovet å vurdere anbefalingene fra granskningskommisjonen. I juni tilbakeviste han imidlertid kommisjonens konklusjon om at det ikke fantes noen forbindelse mellom al-Qaida og Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

(NTB-DPA)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no