skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Global markering

Terrorangrepene 11. september i fjor ble markert på ulik måte over store deler av verden onsdag, mens soldater og vaktmannskaper holdt et våkent øye for nye aksjoner i forbindelse med ettårsdagen.

Publisert 11.09.2002 12:11.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
New Zealand var det første landet som markerte tragedien med en minneseremoni, og utover dagen ble de vel 3.000 ofrene minnet med gudstjenester, flagging på halv stang og ulike andre seremonier.

Tankskipene i Persiabukta var varslet om mulige aksjoner, men seilte som vanlig ut og inn gjennom Hormuz-stredet.

En mann i Singapore sikret seg en lang prat med politiet, og en liten plass i historien, da han trengte seg inn på en gudstjeneste i den amerikanske ambassaden, utkledd som Saddam Hussein.

Nullpunktet i soloppgang i dag (Foto: EBU).

FN mot terrorisme

En gruppe sentralasiatiske land som omfatter Kina og Russland, var blant de første til å markere ettårsdagen ved en seremoni i Beijing.

De såkalte SCO-landene utrykte sin medfølelse med de pårørende etter terrorangrepene, men minnet samtidig om at FN bør spille en nøkkelrolle i kampen mot terrorisme.

Terrorisme kan bare utryddes ved at FN og Sikkerhetsrådet spiller en sentral og koordinerende rolle, påpekte de fem medlemslandene med klar adresse til USA.

Putin kondolerte

President Vladimir Putin var den første statslederen som kondolerte og ga uttrykk for sympati overfor USA i forbindelse med ettårsdagen.

Putin ringte president George W. Bush fra sitt feriested ved Svartehavet litt over midnatt og fortalte at hele Russland følte sorg over det som skjedde 11. september i fjor. Ifølge en meningsmåling tirsdag, mener over halvparten av russerne at USA fikk som fortjent ved terrorangrepene 11. september i fjor.

I Moskva ble ettårsdagen markert med to minutters stillhet i den russiske dumaen.

Fredsprisvinner Nelson Mandela kom litt i utakt med andre ledere da han onsdag påpekte at USA truer verdensfreden. I et intervju med tidsskriftet Newsweek sa Mandela at terrortrusselen springer ut av en lang rekke feilgrep i amerikansk utenrikspolitikk gjennom flere tiår.

Beredskap

Politiet i Hamburg gjennomsøkte tirsdag morgen en moské på leting etter en mulig terrorist, etter tips om at det kan skje et bombeattentat på årsdagen for 11. septemberterroren.

Politiet har aksjonert mot flere adresser i Hamburg-regionen de siste dagene.

To amerikanske baser i Afghanistan ble angrepet onsdag morgen, kort tid før minnemarkeringen av terroren i USA begynte i New York og flere andre steder. Det er ikke klart om noen kom til skade i angrepene.

EU og NATO

I Brussel skulle både EU og NATO markere ettårsdagen. Utenfor EU-parlamentet ble det amerikanske flag heist sammen med flaggene fra de 15 medlemslandene, og EUs toppledere skulle tale ved seremonier senere på dagen.

Både i EU-hovedkvarteret og NATO-hovedkvarteret skulle tragedien markeres med ett minutts stillhet.

Trusler mot tankere

Den mest spesifikke trusselen om mulige terroraksjoner i forbindelse med ettårsdagen kom fra den amerikanske flåtens base i Bahrain, som advarte internasjonal skipsfart om at tankere burde være på vakt i forbindelse med ettårsdagen.

Norge har til en hver tid en rekke tankskip i regionen, og Norges Rederiforbund har mottatt og formidlet advarslene videre, sier informasjonsdirektør Marit Ytreeide.

– De kan ikke gjøre så mye annet enn å være ekstra oppmerksomme, sier Ytreeide til NTB.

Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no