skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush hedret de døde

President George W. Bush avsluttet ettårsmarkeringen for 11. september ved Nullpunktet i New York i kveld, der han gjentok sitt sitt løfte om å vinne krigen mot terrorisme.

Publisert 11.09.2002 16:54. Oppdatert 11.09.2002 21:00.
Minnemarkeringen etter terrorangrepene i USA 11. september i fjor startet klokken 8.46 lokal tid (14.46 norsk tid) med ett minutts stillhet. Det var på dette tidspunktet det første kaprede flyet traff World Trade Center.

President Bush sammen med sin kone utenfor Det hvite hus tok ett minutts stillhet (Foto: Scanpix).
President George W. Bush holdt ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus, og kunne følges på storskjerm i New York. Han startet dagen med bønn i kirken, og skulle i løpet av dagen besøke alle tre stedene som ble rammet av terrorangrepene 11. september

Blant de vel 3.000 som ble drept, var også mer enn 400 brann- og politifolk som mistet livet i redningsarbeidet etter katastrofen.

Personale fra American Airlines var samlet for å delta i minnemarkeringen ved Pentagon i Washington på ettårsdagen for terrorangrepene 11. september. American Airlines flight 77 styrtet i Pentagon. 125 ble drept på bakken, i tillegg til 59 passasjerer og mannskap, samt de fem kaprerne.

Norge representert

Selv om politioppbudet i New York var strengere enn vanlig, var folk opptatt av sin daglige dont, selv om mange stanset opp ved de mange minnestundene. Det var ett minutts stillhet både da første og andre tårn i WTC ble truffet, og FN-hovedkvarteret
markerte ettårsdagen med ett minutts stillhet da det andre tårnet raste sammen kl. 10.29.

- Jeg tror vi europeere har vanskelig for å forestille oss hvor dypt denne tragedien stikker hos amerikanerne flest, sa utenriksminister Jan Petersen som representerte Norge ved markeringen i FN-parken.

Statsminister Kjell Magne Bondevik kom til New York i ettermiddag, og rakk den norske minnehøytideligheten i
sjømannskirken og høytideligheten i Battery Park, som New Yorks borgermester Michael Bloomberg inviterte til.

Stortingets forsvarskomite er på USA-besøk, og representerte Norge under en høytidelighet i Senatet, som den republikanske senator Richard Lugar sto for.

Aktiv Bush

President George W. Bush kom til New York og Ground Zero i ettermiddag, etter først å ha besøkt Pentagon og Shanksville i Pennsylvania. Bush begynte dagen med kirkegang før ett minutts stillhet i Det hvite hus.
Etter samlingen i Battery Park holdt Bush en TV-tale til det amerikanske folk, der han gjentok det alle amerikanere er opptatt av: Aldri glemme udåden, og samling om amerikanske verdier og kampen mot terrorisme.
En politimann fra New York hedrer sine døde kollegaer på Ground Zero. (Foto: Reuters-Scanpix)


Han har i et år fokusert på kampen mot terrorisme, og
amerikanerne har støttet opp om sin president. Men etter at han den senere tid har konsentrert seg mer om et mulig angrep på Irak, har oppslutningen skrumpet inn.

Bush seiler i politisk medvind, skapt av tragedien 11.
september for ett år siden. Han har aldri vært mer aggressiv og pågående enn når kampen mot terrorisme og forsvaret av amerikanske borgere har stått på dagsorden.
Torsdag er hverdagen tilbake for Bush, etter at amerikanere for en stakket stund bare har vært medborgere, ikke demokrater eller republikanere.

Når Bush entrer FNs talerstol torsdag er det for å legge fram USAs Irak-politikk på en slik måte at landets allierte kan slutte opp hans linje for å kvitte seg med Saddam Hussein. (NRK-NTB-Reuters)







Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no