skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Stillhet for terror-ofrene

Et minutts stillhet markerte i dag det nøyaktige tidspunktet for terrorkatastrofen i New York som skulle prege en hel verden etter 11. september 2001.

Publisert 11.09.2002 15:43.
Minnemarsj i New York
Klokken 8.46 lokal tid, som er 14.46 norsk tid, startet minneseremonien på Nullpunktet med ett minutts stillhet. Dette var det tidspunktet da det første kaprede flyet traff World Trade Center for ett år siden.

Klokken 8.46 traff det første av de kaprede flyene, Flight 11 fra Boston med 81 passasjerer og en besetning på 11 personer, det sørlige tårnet i World Trade Center på Manhattan i New York. Da klokken var blitt 10.06 den dagen for ett år siden, hadde fire fly styrtet, og over 3.000 mennesker var drept.

Trommer og sørgmodige toner fra sekkepiper stilnet da New Yorks borgermester Michael Bloomberg innledet seremonien på Ground Zero med å si at nasjonen igjen er i sorg, og at ofrene igjen er i amerikanernes hjerter.

New Yorks tidligere borgermester Guiliani leser navn på omkomne
Guvernør George Pataki siterte fra den berømte talen Abraham Lincoln holdt i Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen.

Leste opp navn

At markeringen dreide seg om over 3.000 enkeltpersoner, ble understreket ved at hvert eneste navn ble lest opp. Den populære eks-borgermesteren i New York, Rudolph Giuliani begynte opplesningen, mens andre tok over etter hvert.

Listen tok over en time å lese opp. Klokken 9.03 tok opplesningen en pause for å markere øyeblikket da fly nummer to traff WTCs søndre tårn. - Jeg husker ikke sist jeg sa jeg var glad i ham, men jeg tror han vet det nå. Jeg savner deg, og håper du ikke led for mye, sa en kvinne, som mistet sin far da tvillingtårnene raste sammen.

Seremonien ble avsluttet klokken 10.29, ett minutt etter at det nordre tårnet kollapset for ett år siden.

Ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus (Foto: Scanpix).

Stillhet i Det hvite hus

President George W. Bush holdt ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus, og kunne følges på storskjerm i New York. Han startet dagen med bønn i kirken, og skulle i løpet av dagen besøke alle tre stedene som ble rammet av terrorangrepene 11. september.

19 terrorister sto for kapringen av de fire passasjerflyene. De styrte de flygende bombene inn i bygninger som fremfor alt symboliserer amerikansk finansiell og militær styrke de ruvende tårnene til World Trade Center i New York, og i den massive Pentagon-bygningen i Washington Det fjerde flyet, som trolig var ment å skulle treffe kongressbygningen i hovedstaden, styrtet på et jorde i Pennsylvania etter kamp mellom kaprerne og passasjerene.

Ground Zero i dag

Ryddig

Fra det komplette kaos for ett år siden fremsto Ground Zero onsdag som nakent og ryddig. En sirkel på midten av plassen markerer det absolutte Nullpunktet, sju etasjer nede i bakken. For de pårørende, som har levd ett år med sorgen over dem de mistet, mange som aldri er blitt funnet i ruinene fordi så de ble fullstendig utslettet, ble det onsdag for første gang mulighet å komme ned på bunnen av Ground Zero. Der skulle de ha en privat minnestund.

Sørgetoget strakte seg mange kilometer gjennom New Yorks mosaikk av nabolag, forbi sovende uteliggere og natteravner som tok seg et slag domino i parken, forbi restaurant- og bargjester som tumlet ut etter stengetid. Flere steder sto folk langs gatene eller i vinduene med flagg og tente stearinlys.

Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no