skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_teorier_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Teorier Sist oppdatert 13:28
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 
Hermeneutikk

11. Å lese langsomt

– Hva skjer innen litterær hermeneutikk i dag?

Publisert 18.06.2002 13:28.
- Jeg oppfatter ikke hermeneutikken som veldig aktuell, det er ikke noe studenter, kritikere eller andre litterater snakker om akkurat nå – det er andre retninger som dominerer: postkoloniale, nyhistoristiske, dekonstruktive og liknende, sier Arne Melberg.

Filologien holder stand

- Men samtidig finnes det en sterk tradisjon som fortsatt ligger i bunnen. Vi er jo forsatt på mange måter en tradisjonell filologisk virksomhet: Vi holder fortsatt på med å lese og forstå fremmede tekster. Dermed slipper vi heller ikke unna hermeneutikken.

Jeg synes for min del at hermeneutikk er nyttig fordi man ved hjelp av den kan gå tilbake til noen sentrale problemstillinger i litteraturen: Hva er en tekst? Hva betyr det å forstå en tekst? Hva betyr mening i en tekst? Den typen store, men uungåelige, spørsmål kan hermeneutikken hjelpe oss både å stille og tenke gjennom. Og det slutter ikke å være viktig.

Langsom leting etter mening

– Er det et perspektiv som har påvirket din egen forskning?

– I høyeste grad. Allerede for 25 år siden ga jeg ut en antologi med hermeneutikk-tekster, og jeg har hele tiden vært interessert i den filosofiske hermeneutikken og dens forbindelse til fenomenologien.

Jeg har hele tiden syntes at Gadamers modell for lesning har noe forbilledlig over seg. Ikke slik at jeg til enhver pris må finne mening i alle ting, men heller tanken om den langsomme, meningsorienterte lesningen som en modell for det vi burde gjøre i litteraturvitenskapen.

Å lese som en ku

– Vi burde lese langsomt?

- Det kan man si. Jeg skrev en gang en bok som heter "Läsa långsamt". Det er en sammenstilling av ulike artikler der lesning går igjen som et tema. Gjennom en rekke eksempler forsøker jeg å finne ut hva lesning i fenomenologisk forstand betyr – ikke lesning generelt, men lesning i denne meningsskapende betydningen.

Skal man komme med noen konklusjon må det være at den andre lesningen av en tekst alltid er den første. Å lese om igjen er viktig. Leseren må, som Nietzsche sier, bli som en ku – man må lære seg å drøvtygge teksten om og om igjen, sier Arne Melberg.

HERMENEUTIKK 
Hermeneutikk – fortolkningens kunst
1. Det fremmede blir det egne
2. Schleiermacher utvider hermeneutikken
3. Nietzsche: vilje til makt
4. Heidegger: verden som tolkning
5. Gadamer: tolkningen som universalvitenskap
6. Lesning som sentral metode
7. Den hermeneutiske sirkel
8. Beslektet teori: Ricoeur og Starobinski
9. Forholdet til dekonstruksjon
10. Forholdet til fenomenologi
11. Å lese langsomt

 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no