skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mulla-løfting og tortur

Abu Ghraib-fengselet i Bagdad. (Foto: Reuters/Scanpix)
Abu Ghraib-fengselet i Bagdad. (Foto: Reuters/Scanpix)
Følger vi John F. Dickerson og Matthew Cooper i siste nummer av det amerikanske nyhetsmagasinet Time, er ikke de daglige drapene på sivile irakere og de daglig drepte amerikanerne det avgjørende.

Publisert 15.05.2004 12:12.
Av Haakon Børde

Det avgjørende er "de nesten daglige avsløringene av ondskap". For disse avsløringene "bidrar til følelsen av at Irak holder på å bli et større rot" - a bigger mess.Dette er en amerikansk kommentar. Det er naturlig at amerikanere lodder virkningen av uhyrlighetene i Irak lokalpolitisk.

Overgrep

Litt mindre naturlig er det, synes nå jeg, at noen av de fremste moralfilosofene og ekspertene på utenrikspolitikk i vårt land velger bort våre alliertes tortur og seksuelle overgrep mot muslimske irakere til fordel for en kvinnelig komikers løfting av mulla Krekar, også han muslim.

Mishandlingen av irakiske fanger har vakt sterke reaksjoner. (Foto: AP/Scanpix)
Hos de moralfilosofisk lærde har vi i det siste kunnet lese indignerte avisartikler om hvordan Shabana Rehman har krenket mulla Krekars fysiske integritet på et utested i Oslo der kvinner og menn både sjekker hverandre og drikker alkohol, fenomener som nok er fremmed for Krekars muslimske fundamentalisme - for å si det med et forsøk på engelsk understatement.

I Dagbladet har to av dem sablet ned reaksjonene på Krekar-løftingen fra fire kvinnelige ournalister, "yppersteprestinner i en vestlig dominerende kultur", som de er for Sverre A. Christensen og Henrik Thune.

Sofafeminisme

Gravalvorlig skriver de at "mullaløfting er også selvfornøyd og lettvint sofafeminisme som tabloidiserer virkeligheten". De nærmest beskylder Sissel Benneche Osvold i Dagbladet og hennes tre medsammensvorne i andre aviser for å motarbeide det multietniske samfunn. Så synd at damene er i streik nå. Vi går nok glipp av mye velformulert krangel.

Hos andre j o u r n a l i s t e r i Aftenposten, Dagsavisen, VG, Dagbladet før streiken har vi kunnet lese klare kommentarer til "the unspeakable atrocities" - de unevnelige overgrepene - forsvarerne av demokratiet har begått i Irak.

Og hvem vil ikke tro at liknende nedverdigelser av mennesker har foregått og foregår i amerikanernes fangehull i Afghanistan og Guantanamo også når forhørsspesialister blir hentet fra Guantanamo til Abu Ghrain i Irak for å lære fangevokterne der å mykgjøre fanger før CIA-spesialistene overtar dem i forhør.

Motbydelig

Mens avsløringene er kommet - med ekkelt bilde etter motbydelig bilde - har den utvidede utenrikskomite i Stortinget vedtatt at norske offiserer skal bli igjen i Irak når hovedstyrken trekkes tilbake.

Det legges også opp til at flere enn de ti offiserene det nå er enighet om, skal kunne hjelpe okkupasjonsmakten i Irak. Spania, Den dominikanske republikk, Honduras og Nicaragua derimot har trukket sine folk ut.

Skitnere og skitnere

Hvor er moralfilosofene? Hvor er de som kan sette dypsindige og gjennomtenkte ord på spriket mellom statsminister Kjell Magne Bondeviks motstand mot krigen i Irak, og beslutningen om å la offisererne bli, mens den skitne krigen blir skitnere og skitnere?

Hva er vel et mulla-løft?

Og hvor er forfatterne i debatten om Norges rolle i Irak? Forfatterne som har stått oppreist for forfulgte kolleger i land der forfattere blir fengslet og torturert? Hvor er de?

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no