skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Svart farse i Midtøsten

Verken tid eller rom ser ut til å gjøre det mulig å skrive siste akt i farsen om Midtøsten - det viser også den uka vi har bak oss nå.

Publisert 12.05.2006 17:53. Oppdatert 15.05.2006 11:14.
Av Haakon Børde

Det er en svart farse. Men for en gangs skyld kan verken jøder eller palestinere lastes.

Herregud, hadde jeg nær sagt, her reiser en biskop, intet mindre, fra Norge til Midtøsten og snakker, ubesværet får vi håpe, med de samme Hamas-folka kristne palestinere snakker med.

Førerhund for blinde

Det ser ut til at Ole Christian Kvarme har sett noe om både Midtøsten og demokrati som politiske ledere i det kristne Vesten er blinde for. Prelaten vil gjerne være førerhund for politikerne og oppfordrer dem til å følge eksemplet: Snakk med Hamas, banner prelaten i den politiske kirken.

Demokrati = dialog

Hvor ofte har vi ikke hørt forsikringen fra vestlige ledere - demokratier kriger ikke mot hverandre, sier de. Demokratier løser uoverensstemmelser i dialog, har vi fått vite.

Ja, så går da palestinerne hen og velger demokratisk - et renslig valg, får de attest for.

Det gjør israelerne også, litt seinere.

Så få dem til å snakke med hverandre, for svingende.

Men hva gjør vestlige ledere - USA og EU med FN og Russland og Norge på slep?

Hvem møtte Støre i Midtøsten? Avi Dichter, mannen bak Muren (Scanpix/AP)

Støre i Midtøsten

Jo, for Norges del reiser utenriksministeren til Midtøsten og møter sikkerhetsministeren i Israel, Avi Dichter, mannen bak Muren på palestinsk jord og mannen bak likvideringen av palestinske ledere.

Ufrivillig minner denne Dichter noen av de eldre blant oss om das Land der Dichter und Denker, som gjorde seg til das Land der Richter und Henker.

En parentes for dem som sov i tysk-timen: Dikternes og tenkernes land gjorde seg til dommernes og bødlenes land - parentes slutt.

Katta har sprunget ut av sekken, hvesende og med sprikende klør.

De reiser nemlig også til palestinske områder, Jonas Gahr Stør'ene av alle vestlige avskygninger.

Ingen dialog med palestinere

Men ikke for å føre dialog med og påvirke regjeringskolleger og parlamentskolleger i Ramallah og Gaza, som vant valget, ikke med et gammelt programpunkt om den israelske staten, men fordi Hamas driver skoler og sykehus og dessuten ikke er korrupt, iallfall ikke så korrupt som Fatah, den sittende presidentens parti.

Dobbeltmoral

Denne sittende presidenten er det vestlige dobbeltmoralister dyrker nå - selv om det var nettopp denne presidenten som utnevnte Hamas-regjeringen i samsvar med de samme demokratiske prinsippene USA og EU og Norge - "Dear Condie" - hevder å være pådrivere for.

Israels brudd på folkeretten

Slik er de vestlige land - inklusive Norge - garanter for Støres forsvarbare grenser langs den ni meter høye Muren Israel får lov til å bygge på palestinsk jord - om den er aldri så mye et brudd på folkeretten.

Kan Støre forresten forklare hvorfor Israel f å r bryte folkeretten ustraffet år etter år i årtier, mens det går et par fattige måneder, så skrur overflodsvesten igjen pengekranene som belønning for at palestinerne har oppfylt Vestens demokrati-krav?

Og Vanunu?

Og mens han er i gang: Kan Støre forklare hvorfor Norge ikke erkjenner ansvar for Mordechai Vanunu all den stund Norge ikke passet på at tungtvannet Norge solgte til Israel, ikke ble brukt til atomvåpen?

Eller tør vi håpe at Støre vil gripe inn overfor Utlendingsdirektoratet som sier at Vanunu jo ikke får lov til å forlate Israel og at Norge derfor ikke kan tilby ham det oppholdet han er tilbudt i Kristiansand.

En parentes for dem som måtte ha sovet i timen i 80-åra: Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu har sonet 18 år i israelsk fengsel fordi han dokumenterte Israels atomvåpenprogram. Parentes slutt.

Kan Støre forklare hvordan Norge kan være mer troverdig i Midtøsten enn USA har vært i Irak?

Det blir skrevet nye akter til denne farsen uavlatelig.

Palestiner-besøkene

Atef Adwan er palestinsk flyktningeminister. Han er i Norge. Han får ikke møte norske regjeringskolleger, selv ikke Stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet. Han må ta til takke med en fra SV. Er han riktig heldig, får han treffe noen embetsmenn.

Salah-al Bardaweel og Yahia al Abadza er parlamentsmedlemmer for Hamas. Palestinakomiteen har invitert dem hit. Det varte og det rakk før visumsøknadene deres kom fram, kanskje fordi den norske ambassaden er i Israel dit Hamas-folk ikke får reise. Nå kan Støre få UDI til å gi dem visa eller få UDI til å si nei.

Opp som løver, ned som skinnfeller

I mellomtida er farsen spilt så langt at de vestlige løvene, som brølende erklærte boikott av palestinernes valgte regjering, allerede detter ned som møllspiste skinnfeller på leting etter måter de likevel kan sende penger til palestinerne på - i håp om å unngå nyvalg, som kanskje ville ha et enda mer uspiselig resultat - som for eksempel valgseier til Initifadaens Al Aqsa-brigade.

Siste akt i denne svarte farsen blir neppe skrevet noen gang.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no