skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sosialistisk kvinne blir trolig president

En skilt trebarns-mor med utdanning fra det tidligere kommunistiske Øst-Tyskland blir trolig ny president i Chile.

Publisert 12.01.2006 16:08. Oppdatert 12.01.2006 16:14.
Av Haakon Børde

Stemmen er nokså rusten, men 56 år gamle Sebastian Pinera har likevel prøvd å synge seg inn i hjertene til velgerne på valgkampmøter.

Milliardæren har villet overbevise dem om at han kan skape en million nye arbeidsplasser i dette fjellandet med en smal landflate mellom 10 300 kilometer Stillehavskyst og snødekte Andes-topper.

Michelle Bachelet er optimistisk foran presidentvalget. Foto: AFP/Scanpix
Det har han prøvd i et land der den økonomiske veksten er 6 prosent pr. år etter at det har vært regjert av en og den samme sentrum-venstre-koalisjon som overtok da Augusto Pinochets militærdiktatur falt i folkeavstemning for 15 år siden.

Flertall bak sosialisten

Den 53 år gamle legen Michelle Bachelet, tidligere helseminister og forsvarsminister i denne koalisjonen, har latt seg hylle av tilhengere under valgkampene både foran første omgang 11. desember og nå foran den avgjørende runden.

Faren hennes, general i flyvåpenet, døde av hjertesvikt etter tortur i et av fangehullene i Pinochet-diktaturet.

Michelle selv var arrestert sammen med mora, også torturert, og tilbrakte flere år i eksil i Australia og DDR. Fra den tidligere kommunistiske tyske staten har hun deler av sin medisinske utdanning.

Hun har ledet oppløpet på meningsmålingene under hele valgkampen med oppslutning fra rundt 41 prosent av de spurte.

Chiles rikeste

Søndag avgjøres konkurransen mellom den skilte tre-barns-mora og den konservative motkandidaten hennes. Pinera er en av Chiles rikeste menn med interesser i landets nasjonale flyselskap, energiforsyning og supermarkeder.

Han eier en TV-stasjon og har store aksjeposter i Chiles største bank, største skipsrederi og største industrigruppe. Han er økonom og har vært mangeårig medlem av det chilenske senat.

- Venstrepopulisme

Debatten dem imellom i valgkampen har dreid seg for en del om venstredreiningen i latin-amerikansk politikk.

Pinera er bekymret over det han kaller venstrepopulismen som har fått fotfeste i flere land i verdensdelen. Hvis for eksempel Bolivia skulle kreve adgang til Stillehavet for gasseksport, vil Pinera forsvare Chiles suverenitet, som han har sagt.

(Bolivia mistet atkomsten til Stillehavet i en krig mot Chile i det 19. århundre. Det har vært en verkebyll mellom de to naboene siden, red.anm.)

- Ingen ondskapens akse

I debatter med Pinera har Bachelet reservert seg mot det hun har oppfattet som demonisering av utviklingen i Latin-Amerika.

Det finnes ingen 'Ondskapens akse' i hennes del av verden, mener hun, og distanserer seg med det fra dem som frykter virkningen av det tilsynelatende politiske fellesskapet mellom kommunisten Fidel Castro på Cuba, sosialisten Hugo Chavez i Venezuela og den kommende presidenten i Bolivia, coca-bonden og fagforeningslederen Evo Morales.

Retorikk for fattigfolk

Den høye undervisningsmessige og helsemessige standarden på Cuba har imponert fattigfolk i Latin-Amerika siden Castros revolusjon brøt med fortida i 1959.

Presidentkandidat Sebastian Pinera på valgkampmøte. Foto: Reuters/Scanpix

Men det er først i dette århundrets begynnelse det er valgt inn presidenter i land etter land, som i det minste lar retorikken sin gjenspeile dette latin-amerikanske velgerflertallets interesser.

Andre eksponenter for denne tendensen er Nestor Kirchner i Argentina, Tabare Vasquez i Uruguay og Luis Inacio Lula da Silva i Brasil, den økonomiske og politiske stormakten i Latin-Amerika.

Men la det være føyd til: Michelle Bachelet, sannsynlig ny chilensk president, er ingen stormende revolusjonær - heller en politiker som kan tåle sammenlikning med sosialdemokratiske ledere i Europa.

Siste saker:
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no