skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Arbeiderpartiet vil ha mer

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Olav Akselsen svarer for partiets næringspolitikk.

Publisert 08.09.2005 09:58.
Av Mona Nesje og Sissel Lynum

ØKONOMI: Olav Akselsen legger ut om Arbeiderpartiets økonomiske politikk. (Foto: NRK)
Arbeiderpartiet vil styrke offentlige ordninger som gir støtte til bedriftsetablere. De vil også styrke det statlige eierskapet i viktige næringer. De vil begrense bruken av midlertidige ansettelser og øke beskatningen av bedriftene.

A: Bedriftsnorge har intet å frykte fra en rødgrønn regjering. En av de tingene vi bør få til i Norge det er en mer offensiv satsing på næringsutvikling.

- Hvordan vil bedriftene merke det hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering?

A: For mange av de bedriftene som er opp og går så blir det ingen stor forskjell. Men vi ønsker å jobbe aktivt for å fylle opp i verktøy kassa slik at særlig for dem som går rundt med gode idéer og ønsker å starte for seg selv så vil de bli mer hjelp å få både i forhold til rådgivning, men ikke minst også i forhold til økonomisk støtte. I tillegg til det så ønsker vi i arbeiderpartiet og utvikle såkalt nasjonale strategier innenfor en del områder der vi mener vi har store muligheter til å hevde oss internasjonalt. Det kan være innenfor shipping, fisk og oppdrett, reiseliv, ikke minst så mener vi også at vi må gjøre et krafttak for snu utviklingen i norsk industri.

- I Arbeiderpartiets program står det at partiet vil arbeide aktivt for å få utenlanske bedrifter til å etablere seg her i landet. Programmet går samtidig inn for et sterkt statlig eierskap og er imot at det skal bli lettere for bedriftene å ansette folk midlertidig. Er ikke disse målene vanskelig å forene?

A: Når det gjelder dette med å ansette folk så er jo den beste styrken til en bedrift lojale medarbeidere. Vi tror altså at det er mye enklere å få det hvis folk har gode betingelser. Men det er jo klart at vi ønsker å ha en attraktiv situasjon i Norge og da er det slik at vi må først og fremst gjøre det gjennom å ha en økonomisk politikk som tilsier at vi har rimelig stabile kronekurs og lave renter. Det som er viktig for oss når det gjelder statlig eierskap er å sørge for at de store bedriftene våre ikke blir kjøpt opp av utenlanske bedrifter og filialisert. Dvs at hovedkontoret og viktige funskjoner blir flyttet ut av landet.

- Arbeiderpartiet vil også at de som tjener mest skal betale mer i skatt. Når det bl.a. gjelder utbytte så pløyes mye av det tilbake i bedriftene. Du er ikke redd for at utbytteskatt og fortsatt formueskatt vil føre til mindre penger i bedriftene?

A: Nei jeg tror ikke det. Vi har sett at det er veldig mange bedrifter som har store overskudd og for oss har de vært slik at vi ønsker å ha likere skattegivning på dem som tjener pengene sine ved å ha lønnsutbetaling og de som lever av utbytte og vi har sagt at vi ønsker ikke å endre skattenivået utover det som var i 2004.

Kommentar ved sjeføkonom i NHO Tor Steig

- Han tviler ikke på Arbeiderpartiets gode intensjoner i næringspolitikken Olav Akselsen kommer jo fra et område i landet som lever av småbedrifter og større bedrifter. Men Arbeiderpartiet får en utfordring i en evt. rødgrønn regjering. Her vil de møte store motkrefter i forhold til viktige ting. Det å utnytte petroleumssektoren til å bli en voksende nyskapende næringsgren også i Nordnorge vil bli møtt med motstand. Jeg er også kritisk til hans skattepolitikk og der vet vi jo at han også vil få støtte fra særlig SV for å øke skattene på kapitalen i Norge og det går ikke i en internasjonal økonomi.

Arbeiderpartiet i fire punkter

Det offentlige må bidra til at arbeidsplasser og næringsliv bevares og skapes ut fra langsiktige utfordringer og behov. Offentlige bevilgninger til såkornkapitalen må økes, samtidig som fokus må omfatte en større del av virksomhetens aktiviteter enn bare produktutviklingen.

Vi vil aldri klare å konkurrere med lavkostland om den rimeligste arbeidskraften. I stedet vil vi møte den internasjonale konkurransen med kunnskap og kompetanse. Vi vil satse spesielt på næringssektorer hvor vi har kompetanse eller særlige fortrinn

Arbeiderpartiet vil legge en nasjonal strategi for utvikling av fiskerinæringa som bygger på vårt fortrinn ved tilgang på ferskt råstoff av høy kvalitet. Arbeiderpartiet vil aktivt utvikle havbruksnæringen. Vi skal være verdens fremste sjømatnasjon.

For Arbeiderpartiet er det viktig at norske råvarer i så stor grad som mulig skal videreforedles i Norge. Vi må være teknologiledende innenfor prosessindustri, olje- og gassnæringen, energi, marine og maritime næringer, byggenæringen og telenæringene.

(NRK)

LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no