skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rødgrønn åpning i dag

DEN GANG DA: Valgnatta var det lutter glede hos de rødgrønne partiene. I dag starter alvoret, når de skal gi folket det de venter på. (Foto: NRK)
DEN GANG DA: Valgnatta var det lutter glede hos de rødgrønne partiene. I dag starter alvoret, når de skal gi folket det de venter på. (Foto: NRK)
Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

Publisert 26.09.2005 09:46. Oppdatert 26.09.2005 09:51.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Etter å ha brukt sine første 30 millioner kroner på å kjøpe 100 meter strandlinje på Bygdøy i Oslo, skal de rødgrønne regjeringskameratene i dag møtes for første gang på konferansesenteret Soria Moria.

Målet er å bli enige om en politikk som kan gi Norge den lovede nye kursen, og som ifølge valgløftene fra de tre skal føre til en bedre skole, full barnehagedekning, makspris og en bedre norsk utenrikspolitikk.

PENGER BRUKT: Hittil har de rødgrønne partiene bare brukt 30 millioner kroner på denne luksusvillaen. Nå begynner forhandlingene på Soria Moria. (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)

Det vanskelige miljøet

Ifølge Sosialistisk Venstrepratis leder, Kristin Halvorsen, er det spesielt to temaer som blir vanskelige under forhandlingene.

- Miljø og energi er en betydelig utfordring. For der er det opplagt konflikter, og det er vanskelig å lage kompromisser. Arbeiderpartiet på sin side har sterke deler av fagforeningen som drar i en retning, mens SV på vår side har sterke miljøhensyn som drar i en annen retning, sier hun.

Men om utfordringene er store, er det også håp om å bli enige om en rekke forandringer hos de tre partilederne, sier hun.

- Det er viktig å få på plass en ny, offensiv og moderne miljøpolitikk. Det er viktig å alltid sette seg som mål at fattigdommen i Norge skal bekjempes og at vi skal ha en selvstendig stemme i verden, at vi skal høre forskjell på oss og Jan Petersen. Og så er det viktig å få en opprustning av hele kunnskapsnorge.

- Lettsindige løfter

Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch mener de rødgrønne partiene vil få store problemer både i forhandlingene og i de fire årene de skal arbeide sammen.

- Det som vil møte partiene er at de har en flom av lettsindige løfter fra valgkampen. Og det å passe på at disse lettsindige løftene ikke fører til en strøm av penger ut av statskassen, vil bli vanskelig. Nå tror jeg ikke de vil løse alle disse problemene i forhandligene, men de vil bli et problem, et stort problem i de fire årene de skal sitte i regjering sammen, sier han.

Og Kåre Willoch påpeker at det vil være et vanskelig samarbeid, for det kan spekuleres på hva et parti som SV vil gjøre dersom Fremskrittspartiet, eller et annet opposisjonsparti, fremmer et forslag i Stortinget som vil gjennomføre SVs valgkampløfter, men dersom dette strider mot samarbeidsregjeringen.

- Da får man en type problem som blir større en det man møter nå på Soria Moria, sier han.

(NRK)


Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no