skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Lars Peder Brekk, 1.nestleder og næringspolitisk talsmann i Senterpartiet. Foto: Scanpix
Lars Peder Brekk, 1.nestleder og næringspolitisk talsmann i Senterpartiet. Foto: Scanpix

Sp vil satse på det Norge kan

- Hovedpoenget er at vi må ha en målrettet næringspolitikk. Det betyr at vi skal satse mer på de næringer vi er god på fra før av, sier Lars Peder Brekk, Senterpartiet.

Publisert 07.09.2005 12:53. Oppdatert 07.09.2005 14:35.
Av Mona Nesje

NRK har saumfart de politiske partienes næringspolitikk, og turen er kommet til Senterpartiet der Lars Peder Brekk er næringspolitisk talsmann.

- Hva er de viktigste trekkene i Senterpartiets næringspolitikk?

- Hovedpoenget er at vi må ha en målrettet næringspolitikk. Det betyr at vi skal satse mer på de næringer vi er god på fra før av. Det gjelder marine næringer, det gjelder skipsverft, det gjelder sjøfart, matproduksjon, f.eks næringsmiddelindustri, svarer Brekk.

- Vi må tørre å bruke virkemidler slik at vi får stabile og gode rammevilkår for næringslivet i hele landet. Gjør vi det, kan vi få en positiv utvikling.

* Senterpartiet vil opprette et fond på 500 millioner kroner som skal gi bredbånd til alle til samme pris innen 2007.

* De vil videre styrke veinettet både i distriktene og i Østlandsområdet. Dette er et viktig transportknutepunkt for frakt ut av landet også.

* Senterpartiets internasjonale handelspolitikk fokuserer på å gi Norge best mulige avtaler i WTO.

Bredbånd

Senterpartiet mener at særlig næringslivet har stor gevinst av en offentlig bekostet bredbåndsutvikling.

- Det er viktig for det er grunnlaget for utvikling av nytt næringsliv, nye produkter, ny aktivitet i distriktene. Vi ser at næringslivet er avhengig av bredbåndstilgang for å kunne knytte seg til verden skikkelig.

Sp ønsker å bruke tre milliarder mer til veier i året over en tiårsperiode. Dette fordi de mener det er et behov for bedre veier i hele landet. Totalt vil de bruke 30 milliarder kroner. Til sammenligning er 16,1 milliarder kroner totalt er bevilget på statsbudsjettet i år.

- Vi vet at hvis næringslivet skal klare å konkurrere, må kostnadene ned. Da må vi ha bedre veier og bedre jernbanetilbud og bedre bredbåndstilbud. Det bidrar til å redusere kostnadene for næringslivet og gjøre dem konkurransedyktig, sier Brekk.

Fisk og toll

Fiskenæringen og landbruket er også viktig for Senterpartiet. Verdens handelsorganisasjon forhandler nå om nye handelsregler. Målet for Norge er å bevare tollbeskyttelse av landbruket. Når det gjelder fisk er ønsket at eksporten ikke skal møte tollhindere i andre land.

- Forhandlingene om landbruket og fiskeriene går i ulike forhandligsrunder i WTO. I den første Bondevikregjeringen var man veldig klar på at vi har veldig offensive interesser i WTO når det gjelder fisk. Vi har defensive interesser når det gjelder landbruk og skjerming av landbruksnæringa. Det er fullt ut mulig å ha to tanker i hodet. Det ønsker vi å videreføre.

WTO

Senterpartiet hevder at det ikke er kontroversielt å ha helt ulike krav i ulike forhandlingsrunder innen WTO.

- De fleste land i varden har en slik ordning allerede når det gjelder landbruksvarer. Det å ha en egen matproduksjon er viktig også i andre land. Ved at vi har mer offensiv forhandlingsaktivitet når det gjelder fiskeri og der sørge for at vi får de frie handelsavtalene som er nødvendig og det også å være dyktigere og flinkere når det gjelder å sikre gode løsninger for landbruket gjennom WTO, sier Brekk.

Senterpartiet fører en restriktiv linje i olje- og gasspolitikken. Fremfor å satse på å skape nye arbeidsplasser i denne sektoren velger man flytting av alt etablerte statlige bedrifter til distriktene.

Gasskraft

- Senterpartiet vil flytte 6000 offentlig arbeidsplasser til distriktene. Hvorfor går ikke Senterpartiet inn for videre utbygging av olje og gassfelt?

- For det først så vet vi det at en stor andel offentlige arbeidsplasser altså kompetansearbeidsplasser i et distrikt også skaper ringvirkninger i form av privat aktivitet, tjenesteproduksjon. Så det er en god sammenheng mellom det å flytte aktivitet ut fra sentra og det å skape arbeidsplasser rundt omkring.

Det er ikke riktig at vi er negativ til oljeboring og gasskraftverk, men vi sier at vi må få en renseløsning på de nye gasskraftverkene. Istedenfor å kjøpe sertifikater fra utlandet, må vi bruke pengene til å utvikle renseløsninger. Bellona har nettopp lagt fram planer som viser at det er svært lønnsomt å produsere gass rent, uten CO2-utslipp.

God satsing

Sjeføkonom Tor Steig i NHO mener det er mye godt i programmet.

Sjeføkonom Tor Steig. NHO Scan-Foto: Erik Johansen
- Særlig satsingen de fremhever innenfor samferdsel. Til dels også bredbånd, selv om det nok vil bli ivaretatt av markedet. Men det er jo noen steder som ikke blir dekket gjennom markedet, og der ser jeg det kan være et behov.

- Når det gjelder forholdet til internasjonale avtaler er vi jo mer spent på holdningene. Et lite land som Norge er jo helt avhengig av å delta og ha skikkelige spilleregler her. Her må man jo balansere næringsinteressene fra landbruk mot fiske.

- På en måte hvor man sannsynligvis kommer til en situasjone hvor man må ta og gi. Og det er vi veldig spent på hvordan havner ut.

- Tolket ut fra det som står i partiprogrammet, virker de ganske restriktive til utbygging av nye oljefelt og ved tildeling av nye konsesjoner og til å ta i bruk naturgassen.

Da vet vi at det ikke blir lett å ta Nord-Norge i bruk, konkluderer Steig.

LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no