skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Må få lekteren til Melkøya

Forsinkelsene i byggingen av Snøhvit-lekteren i Spania går på bekostning av Statoils renomme. Derfor må selskapet slepe lekteren med gassfabrikken til Hammerfest neste sommer, selv om den ikke er ferdig.

Publisert 05.07.2004 07:05.
Av Eirik Palm

Statoil må få lekteren med prosessanlegget til Snøhvit på plass på Melkøya neste sommer selv om den ikke er ferdig, mener fagfolk som har god kjennskap til selskapet og til oljebransjen. Klubbleder Einar Risa i Rosenberg verft, mener det handler om oljeselskapets renomme i store prosjekter.

-Ikke bra

– Det er klart at det ikke er bra for Statoil at de advarslene som de ikke bare fikk fra oss, men fra mange hold, ikke ble tatt hensyn til. Jeg tror det er viktig for Statoils renomme at de holder de oppsatte tidene, spesielt i forbindelse med oppstart av anlegget, sier Risa.

Arbeidet med den mest sentrale delen av gassprosessanlegget er forsinket, og Statoil vil i løpet av høsten og vinteren avgjøre når slepet fra det spanske verftet skal skje. Flere kilder, blant dem leder i Snøhvit Næringsforening og direktør i Bedriftskompetanse, Arvid Jensen, regner det som sikkert at arbeidet som ikke er ferdig i Spania, blir overført til Hammerfest, og at det handler om kostnader og renomme.

– Det er viktig å ha en profil og vise at man klarer å gjennomføre et stort prosjekt innenfor ei tidsramme. Det er to sentrale elementer i forbindelse med ferdigstillelsen av fabrikken: Kostnadene og det å kunne framstå som troverdig i markedet, sier han.

Tror på slep i 2005

Samtidig er risikoen økt for at de ordinære gassleveransene kan bli forsinket i forhold til de opprinnelige planene, men Jensen tror selskapet vil sette mye inn på å komme i mål - eller i hvert fall så nær målet som mulig.

– Statoil vil uansett levere LNG til kundene sine som planlagt fra oktober 2006, for eksempel gjennom å kjøpe den LNG-en fra andre deler av verden. Men det tror jeg lite på. Jeg tror fabrikken blir slept opp etter planen i 2005.

Øker innsatsen

Mannskaper fra Aker Stord, Aker Kværner Elektro, Kefar og Rosenberg Verft skal sette sammen prosessanlegget når det kommer til Melkøya. Einar Risa sier verftene kommer til å gjøre sitt for å nå fristen, selv om oppdraget kan bli større enn planlagt.

– Dersom det er mye ekstraarbeid og forsinkelser på selve lekterpropsjektet, så er det klart at vi må sette oss ned og være kreativ og finne løsninger som kan føre prosjektet i havn til rett tid.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANLEGGSARBEIDET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no