skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Publisert 31.10.2001 22:30.
Av Eirik Palm

Men så lett var det ikke. Fire år og fire måneder senere blir det endelig avklart fra selskapenes side om Snøhvit skal bygges ut. Statoil anbefaler utbygging, og får trolig Snøhvit-lisensens velsignelse.

(Ill: Statoil)


40 milliarder

Statoil vil investere over 40 milliarder kroner på Snøhvit. For å forsøke å gi et bilde av hvor mye penger det handler er, kan vi anta at Hammerfest kunne vært bygget minst 15 ganger for den samme summen.

Det åpner for muligheter Finnmark aldri før har hatt, mener banksjef Svein Nilsen i DnB.

West Vanguard

Hammerfest-samfunnet har vært igjennom en ang rekke opp- og nedturer siden plattformen West Vanguard påviste olje og gass i Barentshavet tidlig på 1980-tallet. I 1992 blir prosjektet parkert, og først i 1997 begynner prosjektet igjen å skyte fart.

Gassterminal på Melkøya

Planlagt LNG-terminal på Melkøya
Onsdag 18. juli 1997 ble planene om en gassterminal på Melkøya avslørt. Samme høst offentligjør Norsk Hydro at de vil ta ut oljen fra feltet. Partiene toner flagg i Snøhvit-saken. Bondevik-regjeringen vil sette en stopper for prosjektet.

Sent i 2000 slår Statoil fast at selskapet har solgt gassen, men rammevilkårene gjenstår. I september kommer det endelige forslaget som får Statoil til å kunne anbefale utbygging.

Tunnel til Melkøya

Raskt etter vedtaket kommer arbeidet med tunnelen til Melkøya til å starte. I mars begynner anleggsmaskinene på Melkøya. På det meste kommer 1200 mennesker til å være i sving med byggingen. I november/desember 2005 står anlegget klart til prøvekjøring.

Prisen er et årlig utslipp på 860 000 tonn CO2. Dessuten betyr et endelig vedtak om Snøhvit i praksis at Barentshavet er åpnet for utvinning av olje og gass. Det er et nederlag for miljøet, mener Elin Lerum Boasson i Natur og Ungdom, som har satt Snøhvit som viktigste sak for organisasjonen.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no