skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6
milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil fredag.

Publisert 11.06.2004 08:57. Oppdatert 11.06.2004 11:34.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6
milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil fredag.
Det er klart etter en ekstraordinær gjennomgang av
Snøhvit-prosjektets fredrift og økonomi, som ble besluttet
gjennomført i mars. I tillegg varsler Statoil forsinkelser.

Risikoen har økt

Grafisk fremstilling av gasslasting slik det blir etter år 2006
- Statoil arbeider fortsatt med sikte på å slepe lekteren med prosessanlegget fra Dragados-verftet i Cadiz i Spania til Melkøya ved Hammerfest sommeren 2005. Samtidig er risikoen økt betydelig for at de ordinære gassleveransene kan bli mellom seks og tolv måneder forsinket i forhold til
opprinnelige planer, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Statoil lover at kjøpere vil få levert gass fra andre kilder ved eventuelle forsinkelser. Prislappen for hele prosjektet vil dermed bli på mellom 49,3 milliarder og 51,3 milliarder kroner. Snøhvit-budsjettet har allerede sprukket en gang, ved årsskiftet 2002-2003, da budsjettet ble oppjustert med 5,8 milliarder kroner til rundt 45
milliarder.

Svært komplisert prosjekt for Statoil

- Prosjektet tilfredsstiller fortsatt Statoils lønnsomhetskrav, men robustheten er svekket, heter det i Statoils pressemelding. Selskapet varsler en detaljert vurdering av kostnader og fremdrift i Snøhvit-prosjktet høsten 2004. Statoils styre skal da foreta en fullstendig behandling av saken.

- Snøhvit er et av de mest omfattende og teknisk kompliserte prosjekter Statoil noensinne har igangsatt. Vi har undervurdert kompleksiteten og erkjenner at prosjektet ikke var tilstrekkelig modnet på beslutningstidspunktet i 2001, sier konstituert konsernsjef Erling Øverland.

Aksjefall etter nyheten

Statoil-aksjen falt over 2 prosent etter nyheten om milliardsprekken i Snøhvit-prosjektet. Like etter at Oslo Børs åpnet handelen klokken 10 fredag morgen var aksjen ned 2,5 prosent, men steg noe minuttene etter. Ved 10.45-tiden var aksjen ned 1,74 prosent.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KOSTNADENE

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no