skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Gigantslepet starter

Allerede 12. juli kan gigantlekteren med prosessanlegget til Snøhvit være på plass på Melkøya - hvis alt går på skinner. Det spanske Dragados-verftet avslutter denne uka arbeidet med byggingen av gassprosessanlegget til Snøhvit.

Publisert 27.06.2005 06:56. Oppdatert 27.06.2005 07:56.
Av Eirik Palm

Opprinnelig skulle arbeidet vært avsluttet i forrige uke. 2000 arbeidere har jobbet på spreng for å bli ferdig til slepet.

Forbereder

- Det er et eventyr å være her, både værmessig, klimamessig, og i forhold til det å oppleve den nye kulturen, sier Stein Ivar Vagberg.
Han har hatt ansvaret for å kontrollere de mange kilometrene med rør på prosessanlegget, og hadde det travelt da vi traff ham på verftet i den spanske havnebyen Cadiz i februar. Men denne uka er arbeidet i Spania avsluttet.

- Arbeidet på lekteren er nå avsluttet. Det vi driver med nå, er å forberede lekteren for turen oppover, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

Gigant

154 meter lang, over 50 meter bred og nesten like tung som 35000 personbiler er kolossen som skal lastes opp på verdens største tunglastfartøy. I slutten av uka skal turen starte, halvannen uke senere skal den være fremme i Hammerfest - hvis alt går bra. Første sjanse for å få den på plass er like etter, i følge Statoil kan det skje allerede 12. juli. Neste mulighet er ti dager senere.

Men mye arbeid gjenstår, arbeid som er overført til Melkøya.
- Vi har en intensjonavtale med Aker om at de skal ta tilleggsarbeid på Melkøya, og fullføre arbeidet på lekteren. Vi er også forberedt på å ta den økte bemanninga som måtte komme på øya i forbindelse med dette. Det er gjort omlag ni millioner arbeidedstimer på Melkøya så langt, og vi ser nok for oss at for å fullføre anlegget, må det utføres mellom tre og fire nye millioner timer fram til høsten 2006 da fabrikken skal settes i produksjon, framholder Kojedal.

Nye markeder

I mellomtida håper Dragados-verftet på at Snøhvit har åpnet for nye markeder. Dette var den første av det verftsledelsen håper kommer til å bli mange gassprosessanlegg bygget i Spania.

- Dette åpner markedet for LNG-fabrikker som bygges for hele offshoreindustrien, sier prosjektsjef Jeroen Poppe ved Dragados.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANLEGGSARBEIDET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no