skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya.
(Foto: Eirik Palm)
Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm)
Godt over halvparten av de 134 som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen, er fra Nord-Norge.
Men bare 13 prosent av de ansatte er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Publisert 21.05.2004 12:42. Oppdatert 21.05.2004 15:31.
Av Eirik Palm

Det er få kvinner å se ute på Melkøya i dag. Slik blir det også i framtida. Over halvparten av folkene som har fått jobb her i driftsfasen er lokalt forankret. Den dårlige nyheten er at bare 13 prosent av de ansatte er kvinner. Målet var nesten det dobbelte.

– Vi må nok erkjenne at det var en ambisiøs målsetting, sier Kojedal.

Kvinner viktig

Fremdeles skal Statoil rekruttere 40 stykker før det er fullt, men selskapet tror det kan bli vanskelig å nå målet med en kvinneandel på minst 20 prosent ved gassterminalen. På sikt er imidlertid ikke målet oppgitt, for kvinner er viktig på slike arbeidsplasser, mener selskapet. Det gjelder både i forhold til miljø og kreativtiet.

– Vi ser med erfaring fra andre landanlegg at en så jevn fordeling som mulig er det som gir best resultat.

Forlater tradisjonelle yrker

Til høsten begynner de første driftsteknikerne på Snøhvit. Over halvparten av de ansatte er fra Nord-Norge, og mange av dem har gått fra tradisjonelle yrker til fordel for gassen.

– Jeg vil nok kaste lange blikk etter tråplerne når de går forbi, for det var jo et fint liv, det også. Men jeg savner ikke akkurat uværsdagene på havet, så det blir bedre her, sier Raymond Småvik, som tidligere jobbet ombord på Røkketrålerne i Hammerfest.

Simon Grimstad fra Salangen har forlatt Forsvaret og Setermoen.

– Det var veldig usikkert i Forsvaret, så da jeg fikk sjansen her, slo jeg til.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no