skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Øker trøkket i Spania

Bemanninga ved Dragados-verfet i Spania blir nå økt kraftig for å redusere forsinkelsene i Snøhvitutbyggingen. Nå blir både nettene og helgene tatt i bruk.

Publisert 26.07.2004 16:51. Oppdatert 26.07.2004 17:23.
Av Eirik Palm

Det myldrer av arbeidere, svetten siler og det er 35 varmegrader i Cadiz i Spania når NRK er på reportasje ved Dragados. Gassprosessanlegget som bygges her, er det mest kritiske punktet i milliardprosjektet.

Snøhvitlekteren i Spania. Foto: Eirik Palm
De fem pipene fra gasskraftverkene som skal forsyne Melkøya med strøm, ruver 40 meter over bakken. Resten av rørkonstruksjonene er så langt 15 meter høye. Og det begynner å haste, derfor er tempoet økt, sier prosjektdirektør Nils-Bjørn Bjordal.

400 flere arbeidere

Snøhvitsjef Nils-Bjørn Bjordal. Foto: Eirik Palm
– Vi har økt antallet parallelle aktiviteter og vi har økt antallet personer totalt sett som jobber med prosjektet, sier Bjordal

– Hvor mange?
– På lekteren driver vi nå og bemanner opp etter hvert som utstyret blir ferdig, og om et par måneder vil vi være 1000 arbeidere på lekteren; 600 om dagen og 400 om natta.
– Hvor mange var det opprinnelig tenkt?
– Opprinnelig var det rundt 600, sier Bjordal.

Nå blir både natta og lørdagene tatt i bruk, for å få satt sammen prosessanlegget på den 155 meter lange og 50 meter brede lekteren.

Overføres

Da det i sommer ble kjent at Snøhvitutbygginga kan bli både dyrere og forsinket, var en av årsakene at Dragados-verftet ikke har trappet opp bemanninga tilstrekkelig.

En annen viktig årsak var at viktige deler som produseres i Italia, er forsinket. Bjordal sier Statoil nå er fornøyd med framdriften i Spania, men det er stor sannsynlighet for at deler av arbeidet må overføres til Melkøya i Hammerfest. Og hva som skal overføres må Statoil ta stilling til i løpet av noen måneder.

Få skader

Og om utbyggeren fortviler over forsinkelser, har i hvert fall HMS-leder Øyvind Fedde i Spania grunn til å glede seg.

– Til nå har vi tre tilfeller med skader på 2 millioner arbeidstimer. Det er bedre enn på mange norske verft og på Melkøya, sier han.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANLEGGSARBEIDET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no