skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble i formiddag levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Publisert 21.12.2004 11:57. Oppdatert 22.12.2004 08:18.
Av Eirik Palm

Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble i formiddag levert til Norges vassdrags og energidirektorat. Hammerfest Energi vil bygge et såkalt rent gasskraftverk basert på gass fra Snøhvitfeltet.

- Dette er den første utbyggingssøknaden for CO2-frie gasskraftverk, sier seniorrådgiver Asle Selfors i NVE.

– Det er et annet prosjekt på Grenland hvor det er varslet en søknad, men det har ikke kommet så langt, sier han.

Reservoar

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak)
Klokka 12 i dag møtte partene i gasskraftprosjektet i Hammerfest opp hos NVE for å overlevere søknaden til det som kan bli landets første gasskraftverk med CO2-håndtering. Kraftverket er basert på teknologi fra selskapet Sargas, og er i følge utbyggerne et billigere alternativ fordi delene som skal settes sammen, brukes i kraftverket allerede finnes på markedet.

Fra 2006 føres Snøhvitgassen inn til Melkøya 4 kilometer fra Hammerfest sentrum. CO2 fra Melkøya sendes gjennom et eget rør til et reservoar under havbunnen ute på Snøhvitfeltet. Det er disse rørene som skal bringe gass inn til og CO2 fra gasskraftverket.

-Eneste stedet

– Hammerfest er det eneste stedet på fastlandet i Europa hvor man bare kan koble seg til, sier prosjektdirektør Bjørn Blix i Hammerfest Energi. Han håper søknaden skal være ferdigbehandlet i løpet av sommeren 2005.

Søknaden skal nå ut på en tre måneders høringsrunde. Miljøstiftelsen Bellona har markert seg som tilhenger av prosjektet, men Selfors vil ikke spekulere i om det også sier noe om hvor mange protester som kommer inn. I tillegg skal SFT behandle utslippssøknaden fra kraftverket.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no