skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Publisert 14.07.2004 07:57.
Av Eirik Palm

Boreriggen "Eirik Raude", skal som bore i Barentshavet i høst.
Et av dem er Arctic Recovery, men det er slett ikke sikkert de trekker det lengste strået. Selskapet har sendt inn utslippssøknad til SFT. Forretningsideen er å resirkulere avfallet, sier daglig leder John-Kåre Krokene. Han sier teknologien går på å dele boreavfallet opp i fraksjoner, som igjen kan brukes til andre formål.

Trenger oppdrag

Arctic Recovery har levert tilbud på rensing av boreavfallet fra de tre letebrønnene til Hydro og Statoil i høst. Planen er å være igang mot årsskiftet, men mye skal klaffe. For flere vil gjøre penger på boreslam. Dessuten koster det 16 millioner å bygge et renseanlegg, og investeringer krever oppdrag.

- Vi ser det også som viktig generelt for Finnmark og kysten at ting blir gjort på riktig måte, og vi mener vi representerer en litt mer riktig måte å gjøre det på, enn å dumpe det i sjøen, sier Krokene.

Krever håndtering

Minst 13 brønner skal bores i Barentshavet fram til 2006. Ti av dem er på Snøhvitfeltet, hvor SFT har tillatt utslipp av borekaks fram til 1. september 2005. Miljøstiftelsen Bellona har anket tillatelsen, og leder Frederic Hauge krever blant annet håndtering av all borekaksen.

- Det er etter vår mening en selvfølge. Det forbauser oss at SFT og Statoil ikke har lagt opp til samme prosedyrer på de 10 brønnene som skal bores på Snøhvit, sier han.

- Flere muligheter

Norsk Hydro og Statoil prøver ut forskjellige metoder å håndtere borekaksen, metoder som altså KAN bli tatt i bruk på Snøhvit neste år. Men det er slett ikke gitt at Arctic Recovery trekker lengste strået.

- Snøhvit har nå en utslippstillatelse fram til 1. september neste år. På det tidspunktet vil det bli gjort opp ny status for å se om også dette feltet skal komme under de samme reglene som gjelder for letevirksomhet fra og med høsten av. Tas kakset til land, så må vi se hva slags modell og metoder som velges, men her er det flere muligheter i dag, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no