Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album (u8): Kanye West
Ukas utvalgte album er fylt av god humor, perfekte gjester og de vakreste samples og beat.

[Roc A Fella / Universal]

Ut av Chicagos gater reiser Kanye West seg som en kjempe innen pop-musikk, der han gjennom ”Slow Jamz” og ”Through The Wire” ikke bare er monsterprodusenten fra himmelen, men også rapper selv. The College Dropout er så avsinding i sin helhet, fylt av god humor, perfekte gjester og de vakreste samples og beats. Derfor er denne debuten Ukas Album på Petre.

Produsentgeni

Kanye West hadde noe utenom det vanlige på produsentsiden. Nå har han alt - han er produsentgeni og en god rapper til samme tid. Den religiøse West har etter bilkrasjen for halvannet år siden for alvor trykket på de riktige knappene i forhold til egen progresjon. Som produsent for Alicia Keys’ lekre single ”You Don’t Know My Name” og som en Billboardrytter med sine hitsingler ”Slow Jamz” og ”Through The Wire” har han gjort seg til helt i populærmusikalske kretser.

Lyden fra himmelen

En gang i blant lages det låter som setter mer enn sinnsykt gode følelser i sving. Låter som - i kronolgisk rekkefølge - ”Almost Cut My Hair”, ”Badlands”, ”Live Forever” og ”Still D.R.E” er alle mesterverk som bare blir og blir med videre. Kanye West har laget
en slik låt nå. Den heter ”Never Let Me Down” og kan spilles med repeat-funksjonen på i veldig mange timer. Det er testet og verifisert. Låten inneholder en sample fra ukjente Blackjack (bandet til Michael Bolton og KISS-gitaristen Bruce Kulick) og statuerer i stor grad et eksempel på hvor kjernen i Kanye Wests karriere ligger. West har øre for de vakreste melodilinjene innerst i det støvete musikkarkivet, hvorpå han tar det beste fra disse og pitcher de opp til noe som er på høyde med et guddommelig nivå.

Høflige gjester

The College Dropout er som mange andre album morsomt og energisk. Men det har én kvalitet i tillegg; det er ekstremt produktivt. Kanye er jo produktiviteten selv, tenk bare på Jay-Z’s Blueprint-perler, Ludacris’ ”Stand Up” og Talib Kwelis ”Get By”. Fellesnevneren for albumets 21 spor er melodisk lekenhet og bassorienterte beats. Wests vittige vers og hans lett syngende flow gjør ikke helheten verre. I tillegg er en rekke storheter med og bidrar til at denne debuten er noe av det beste på lang tid. Bangeren ”Get Em High” med Talib Kweli og Common er et eksempel på hvor godt gjestene kommer til sin rett. Et annet mesterverk er den kommende andresingelen ”All Falls Down” der Syleena Johnson synger den opprinnelige Lauryn Hill låten ”Mystery Of Iniquity” utrolig vakkert. I tillegg fås skits slik det er ment å være - moro og tøft.

Kanskje bare et titalls ganger i livet er det, uten at det blir helt God kveld Norge, lov å rope ut: Løp og kjøp!

Av Mats Borch Bugge, musikkprodusent, NRK Petre
På nett av Vilde Batzer, NRK Upunkt


Publisert 17.02.2004 10:36 - Oppdatert 15.03.2004 13:27


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no