Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas Album (49)
Alicia Keys - The Diary Of Alicia Keys
To album skulle til før vi kan slå fast at Alicia Keys er en av de mest stødige artistene i sjelens hage. Den eminente debuten følges i disse dager opp med ”The Diary Of Alicia Keys”, en helt sinnsykt fet samling vakre låter som sakte gjør den musikalske horisonten videre. Derav den gjeve tittelen Ukens Album på NRK Petre.

Alicia Keys - The Diary Of Alicia Keys
[J Records / BMG]Frie tøyler

Født i New York på 80-tallet og med en fragmentert skolegang i lommene, viet Alicia Keys for alvor tiden til musikken som 16-åring. Etter hvert ble hun plukket opp av J-Records bakmann Clive Davis, kanskje mest kjent som den som bygget opp Arista. Her fikk Alicia totalt frie tøyler til å skape det uttrykket hun selv var tilfreds med, noe som resulterte i en knalldebut og ti millioner solgte plater.

Gjennomført

Etter en slik kanonsuksess er det lett å bli med i hylekoret som vil ha stjernen ned på jorda igjen. Men denne gang ei. Alicia Keys fremstår i sin helhet som en rotekte musiker, en eminent låtskriver og ikke minst et begavet sangtalent der hun gjennom i alt 15 spor tar et fjørlett hoftetak på oss dødelige og geleider oss inn i en varm verden av piano, bass, sang og trommer.

Ny Fallin’

Det er vanskelig å ikke tørrjokke når låter som ”Heartburn” (for øvrig ekstremt lik Jay-Z’s ”I Just Wanna Love You”), eller førstesingelen ”You Don’t Know My Name” staker ut vei. Begge låter perfekt med sine sterke retrokvaliteter, sistnevnte som en skjult Marvin Gaye klassiker. Platen jobber videre i takt med hoftene og vi støter på den ettertenksomme kjærlighetslåten ”If I Ain’t Got You”, en låt med blåserekke og sårhet i vinterlandet. Av andre høydepunkter finnes den Isaac Hayes orienterte ”Dragon Days” og ikke minst den nye ”Fallin’”, titulert ””When You Really Love Someone”. Sistnevnte er i første ørekast merkelig lik nevnte høydepunkt fra debuten, men står etterhvert frem som en selvstendig og ekstremt lekker sak basert på en vanvittig god formel.

Himmelsk

Coveret på ”The Diary…” viser et bilde delt i to av henholdsvis tangenter og en halv Alicia Keys. Ikke tilfeldig, siden dette er bildet på selve suksessen Alicia Keys. Musikeren og stjernen, eller pianoet og stemmen. For Alicia kan vitterlig ikke bare spille som en gudinne og synge som de største (Aretha Franklin). Hun skriver låter for himmelen i tillegg! Da gjør det ingenting at dama er for sjenert til å kjøre Beyonce-vrikken. Dét kan vi gjøre for henne!

Av Mats Borch Bugge, musikkprodusent i NRK Petre.
På nett av Una Cecilie Børja, NRK UpunktPublisert 01.12.2003 15:44 - Oppdatert 11.12.2003 03:22


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no