Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas Album (u45)
Broder Daniel - Cruel town
Sveriges mest skremmende rockeband trosser alle personlige problemer og lanserer en comebackplate som stiller sterkt i "Årets beste album"-kåringen.

Broder Daniel: "Cruel town" (Dolores/Virgin)


Året var 1995, og svensk musikkliv fikk et alvorlig rockesjokk. Mens "lette" powerpopband som This Perfect Day, Brainpool og The Wannadies herjet listene, kom plutselig bandet Broder Daniel med sin debutplate "Saturday night engine" - en plate som var like angstridd som vindskjev
og som revitaliserte svensk indierock. Frontet av den falsktsyngende, Robert Smith-aktige vokalisten Henrik Berggren ble Broder Daniel raskt et nytt symbol på tenåringsangst - spesielt via svensk rockhistories mest styggpene låt "Luke Skywalker".

Uventet gjennombrudd

Det store gjennombruddet skulle allikevel ikke komme før i 1998, da bandets låter figurerte i Lukas Moodysson-filmen "Fucking Åmål". På dette tidspunktet var bandet egentlig mer eller mindre oppløst; på-og-av-bassist Håkan Hellström hadde en gryende solokarriere, og gitarist Theodor Jensen syslet rundt med sitt eget band The Plan. I tillegg hadde vokalist Berggren på dette tidspunktet mer interesse av å ligge i sengen og spise potetgull og piller enn å synge, så suksessen var ikke direkte planlagt. De får imidlertid sjansen igjen nå i 2003, for "Cruel town" er et album der de har overgått seg selv og sine tidligere prestasjoner, og som låter mer fullstøpt enn de fleste andre denne høsten.

Talkshow-hype

Allerede før dette albumet så dagens lys hadde ryktene om bandets formidable comeback begynt å gjort seg gjeldende. Dette skyldes at de fremførte låten "Shoreline" på talkshowet "Sen kväll med Luuk" med den konsekvens at den ble allerede da kåret til en av tidenes beste svenske låter - og dét lenge før den engang kom i salg. Men den ER også vanvittig
bra - og en av forferdelig mange flotte låter som man altså finner på "Cruel town".

Rastløs rock'n'roll

Hva dette høres ut som, spør du kanskje? Vel, vokalist Berggren har riktignok en røst
som en hubro med strupekatarr, men denne.. hjemsøkende stemmeprakten gjør at bandet får et naturlig særpreg. Håkan Hellström-sammenlikningen blir vanskelig å unngå, og det er også litt Morissey og The Jesus & Mary Chain å spore.
Berggrens tekster er storslagne i all sin angst og rastløshet. "What have we done to our lives / we could have been anything / we gave it all up, for what? / is there still time?" synger han i "When we were winning".
Minst syv av "Cruel town" sine elleve låter er verdensklasse-rock, og Broder Daniel får spesielt toppnotering for sporene "Cruel town", "Shoreline", "When we were winning" og "Burn heart burn". En flott plate for de smådepressive søndager derpå.

Liker du dette, bør også kjøpe disse svenskene:

The Bear Quartet: "Gay icon" (2001)
Fireside: "Do not tailgate" (1996)
Isolation Years: "Inland traveller" (2001)
Loosegoats: "Her, the city et al" (2001)
Bad Cash Quartet: "Midnight prayer" (2003)

Av Jørgen Hegstad, musikkprodusent i Petre
På nett av Una Cecilie Børja, NRK Upunkt


Publisert 04.11.2003 12:32 - Oppdatert 05.11.2003 15:39


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no