Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album (u41)
Belle & Sebastian - Dear catastrophe waitress
Med en ny musikalsk drakt og like fantastiske låter som i deres storhetsperiode, har "Dear catastrophe waitress" blitt et kvalitetsmessig "velkommen tilbake" for våre skotske melankolifavoritter. Ukens album-tittelen er dermed høyst fortjent.

Belle & Sebastian: "Dear catastrophe waitress" (Rough Trade/Tuba)


Foto: Se Belle & Sebastian fra Quart 2002Dette albumet viser nemlig noen helt nye sider ved bandet, og mye av æren for denne høyst kledelige forandringen skal produsent Trevor Horn ha. En mann som har mye rart på samvittigheten - alt fra å ha skrevet The Buggles' massive hit "Video killed the radio star" til å styre spakene på albumet til de russiske mediaprostituerte t.A.T.u. - men for Belle & Sebastian har han ihvertfall gjort underverker.

Hans uredde tankegang har hjulpet "Dear catastrophe waitress" til å bli et av de mest oppsiktsvekkende pop-album av året.

Same beauty, different wrapping

Anført av hovedlåtskriver, vokalist og en av de britiske øyers mest oppegående lyriske hoder, Stuart Murdoch, bys man naturligvis også denne gang på de flotte melodiene og de triste, litterære og ordkunstneriske tekstene som har gitt de duffelcoat- og hornbrillebekledde unge menn et musikalsk ansikt siden bandets debut "Tigermilk" i 1994.

På "Dear catastrophe waitress" har bandet altså også turt å gå litt bort fra deres egentlig sterkt dogmatiske musikalske formel, og derfor er ikke dette bare deres mest varierte album noensinne, det er også et av de mest melodisk sterke. Dette siste mye fordi de tør å flørte med andre sjangre.

Spesielt må den nært syvminutter lange avslutningslåten "Stay loose" nevnes med sine mange partier, sin skjeve, Bowie-inspirerte (tenk "Ashes to ashes") produksjon og ikke minst med noe så utypisk som en gitarsolo. En formidabel låt som står igjen som en av de aller beste Belle and Sebastian noen gang har laget, noe som ikke sier så lite.

Gjenvunnet storhet

Noe av det som gikk galt med Belle and Sebastian på de to siste utgivelsene "Fold your hands child, you walk like a peasant" og soundtracket til Todd Solondz-filmen "Storytelling", var at Murdoch i større grad enn tidligere lot de andre bandmedlemmene bidra med egne låter.

Alle foto: Matador Records
Og siden bandets nest beste låtskriver Isobel Campbell var mer eller mindre fokusert på sine egne soloprosjekter (hun sluttet også i bandet etter hvert), betød det at middelmådige låtsmeder som Sarah Martin og Stevie Jackson fikk slippe til, og det gikk altså galt.

For tilhengere og tvilere

"På "Dear.." er det igjen Murdoch som i høyeste grad er i førersetet, med det resultat at albumet er mer helhetlig, og gjennomsyret av hans fenomenale teft for melodier og gripende lyriske vendinger. Dette har ført til fantastiske musikalske øyeblikk som den tilbakelente og ettertenksomme "If she wants me", den lett gospel-aktige rockeren "Roy Walker" og ikke minst "I'm a cuckoo", som har en platens beste produksjon og oppbygning, med herlige storband-elementer (!) mot slutten.

Dear catastrophe waitress" er et album både for den svorne Belle & Sebastian-fan og for de som tidligere har funnet bandet for introvert og lavmælt for sitt eget beste. Uansett er dette et utrolig fint album som med solid margin fortjener tittelen ukens album i Petre.

Lyst til å høre mer av Belle and Sebastian?

Vel, da anbefaler jeg følgende utgivelser:
"If you're feeling sinister" (album, 1996)
"The boy with the arab strap" (album, 1998)
"Dog on wheels" (EP, 1997)
"3..6..9.. seconds of light" (EP, 1997)
"This is just a modern rock song" (EP, 1998)

Av Jørgen Hegstad, musikkprodusent i Petre.


Publisert 06.10.2003 15:41 - Oppdatert 15.10.2003 15:44


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no