OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Språk og reiser > Italiensk

Oppdatert 28.11.2001 13:19

SENDETID
NRK 2 (TV):
mandager kl 18.05
NRK P2 (radio):
torsdager kl 13.03

KONTAKT

 

Parlate italiano NRK 2 mandag 2. april kl 18.05

5: Andiamo in treno!

Publisert 16.03.2001 08:37 - Oppdatert 16.03.2001 14:07

I dette programmet reiser vi rundt med tog og buss, vi spiser sjømat i Viareggio og vi oppdager hemmelighetene med Bolognas hjemmelagede pasta.

Å dra fra det ene kjente stedet til det andre med tog er en av de billigste og raskeste måtene å reise på. Det er et forvirrende utvalg av tog, fra den raske "Eurostar "og "Espresso" til "Interregionali "og "Intercity".
Hvis du velger et raskt tog, "un rapido", må du trolig betale et tillegg i prisen "un supplemento". Du må stemple billetten før du går på toget. Hvis ikke, kan det hende du må betale straffegebyr.

Selv om 32 millioner turister besøker Italia hvert år, er det likevel mulig å unngå mengden og på egen hånd utforske byer og landsbyer med en historie tilbake til middelalderen. Hvis du ikke har bil "una macchina" kan du komme dit du vil med buss, enten "autobus" eller "pullman".

Lunsjtid, "il pranzo" er tiden for en pause i varmen. "Un ristorante" serverer gjerne full lunsjmeny med et utvalg av viner. "Una trattoria" byr sannsynligvis på lokale retter "cocina tipica". Om sommeren velger nå flere italienere en salat, en sandwich eller en påsmurt baguette. Dette er dagens lunsj for travle italienere. "La Pizza" Italias favoritt når det gjelder fast food. På den historiske "Caffè Margherita" i Viareggio er de kjent for sitt pizzafyll. Her finner du pizza for enhver smak, og en av dem er oppkalt etter kafeens mest berømte gjest, komponisten Puccini.

På de frodige slettene i Emilia Romagna ligger Bologna. Det er pastabyen framfor noen annen. Der kan du få tortellini, taglioline, farfalle, tagliatelle. Det fins en mengde varianter av pasta som inneholder et utall av kombinasjoner av fyll, kjøtt, ost, urter og sjømat.

I Bologna var det vanlig å lage fersk pasta hver dag. I "La Vecchia Scuola" gjør de fortsatt det. Å lage pasta for hånd er en utdøende kunst. Men Alessandro som opprinnelig var mekaniker og hans søster, Alessandra gjør alt de kan for å holde kunsten ved like og de tar imot elever fra hele verden. Fyllet i tortellini er "ricotta e spinaci". Formen sies å være inspirert av Venus navle. Alessandro kan lage 28 stykker i minuttet.

"Gelati". I Italia spises det 220.000 tonn is hvert år. Å drive "una gelateria" i en av badebyene er god forretning. "Galliano" har vært drevet som et familieforetak siden 1930. All iskremen er hjemmelaget. Hvis du ikke er så begeistret for det søte, fins det også en risotto-variant. Gallianos "gelati" er berømt. Eieren Enzo Vannozzi har vunnet en rekke priser og er president i det italienske iskremakademiet. Ved spesielle anledninger vil han by på sin siste nyskapning, iskrem formet som roser.




Ord og uttrykk fra programmet



Andiamo in treno - La oss ta toget
Vorrei un biglietto per Genova.
- Jeg vil ha en billett til Genova.
C'e un pullman per Lucca?
- Går det en buss til Lucca?
Quanto ci vuole per andare a Lucca? - Hvor lang tid tar det til Lucca?
A che ora parte l'ultimo pullman di ritorno.
- Når går den siste bussen tilbake?




Cosa prendono - Hva ønsker dere?
Avete salumi locale?
- Har De lokal spekemat?
Da bere - Noe å drikke?
Aqua minerale e un quarto di vino rosso
- Mineralvann og en kvart liter rødvin.




Per primo che cosa prendono?
- Hva ønsker dere som forrett?
Per secondo? - Som hovedrett?
Come contorno?
- Og hva ønsker dere til?
Un insalta mista. - En blandet salat.
Che cosa consiglia? - Hva anbefaler De?
Ti piace la pasta? - Liker du pasta?



Voglio un gelato. - Jeg vil ha en is.
Cono o coupetta?
- Kremmerhus eller beger?




___________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til denne serien er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no


SE OGSÅ:
  • Snakk italiensk du også! Om hele serien
  • 1: Buongiorno! Come sta?  Om program 1
  • 2: Prende un' aperitivo?  Om program 2
  • 3: Dove?  Om program 3
  • 4: Mi dica? Om program 4
  • 6: Mi piace il calcio OM program 6


  • LENKER
  • Tog i Italia Litt informasjon
  • Om pasta Litt informasjon


  •  
     
    SØK

    PARLATE ITALIANO

    ANDRE SPRÅK

    10 SISTE ITALIENSK
    03.05.2001 10:52
    Roma før og nå
    23.04.2001 13:14
    Venezia
    23.04.2001 10:02
    Bli med til Italia
    16.03.2001 12:00
    6: Mi piace il calcio.
    16.03.2001 08:37
    5: Andiamo in treno!
    12.03.2001 14:00
    4: Mi dica?
    28.02.2001 12:53
    3: Dove?

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 00:50