skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Samleside: RADIOINNSLAG OM DE STORE NORSKE

Boligrevolusjon i motvind

Tusenvis av barn kan takke Olav Selvaag for en oppvekst i trivelige rekkehus framfor byenes leiegårder. Selvaag gikk til kamp mot gammelmodige metoder i boligbyggingen. Han ville gi folk mer bolig for pengene.

For fri hasj og mot promillefengsel

Han sjokkerte de fleste da han som eldre jussprofessor gikk inn for å avkriminalisere bruk av hasj. Johs. Andenæs var opptatt av straffen som problem. Man måtte ikke straffe alt som man ikke liker, men kun når det må til for å beskytte samfunnet. – Straff er vannære og lidelse, og må holdes på et så lavt nivå som mulig.

Melk til barna og tak over hodet

Einar Gerhardsen ledet oppbyggingen av landet etter krigen. Da Tron Soot-Ryen møtte ham som ung journalist var han allerede landsfaderen, som fortsatt hadde en karisma av de sjeldne. Gerhardsen er selve symbolet for de verdiene som preget Norge i etterkrigstida.

Motstandshelten Eivind Berggrav!

Rikskomissær Josef Terboven ville henrette biskop Eivind Berggrav under krigen, men Hitlers hovedkvarter i Berlin sa nei. Nazistene fryktet et folkelig opprør i Norge, dersom Eivind Berggrav ble henrettet.

Rasende engasjert

- Nå har jeg gått med kjeften åpen, måpende helt siden invasjonen av Irak. Det er ikke rart jeg får kreft i kjeften, skal Erik Bye ha sagt.

Minst like redd som publikum

- Det var satt opp filmkamera nede på gaten som skulle fange opp klasket i bakken. Arnardo minnes da han skulle balansere på toppen av et høyhus i 1937 – hans dristigste stunt.

Grådig på livet

Ho var grådig på livet, nysgjerrig, full av lykke og sorg. Og ho forelska seg stadig i nye menn. Diktaren Inger Hagerup ville utforske livet 24 timar i døgeret - året rundt.

Tango for to offentlig knust

Over telefon laget Alf Prøysen og Bjarne Amdahl i 1957 det som skulle bli en av våre aller største hitlåter. "Tango for to" ble norgeshistoriens første millionselgende slager og oversatt til en rekke språk. Så mye ble den spilt at den til slutt ble knust på lufta på Radio Luxembourg!

Stor politiker med underlig privatliv

Han var Stortingspresidenten med stor S, og hans innsats i aprildagene 1940 sikret at kongen og regjeringen ikke ingikk noen kompromisser med nazistene. Men privat levde han et dobbeltliv med en kjent skuespillerinne som elskerinne i hele 28 år.

Øredøvende sterk opplevelse

En av tidenes største olympier, Bjørn Dæhlie trekker frem innspurten på 10 km under OL på Lillehammer som sitt sterkeste minne fra skisporet. - Jeg hørte ikke engang sekundantene, forteller han.

FLERE SAKER

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no