Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Fransk drømmeslutt

To mål på overtid av Zinedine Zidane sørget for at Frankrike slo England 2-1 i fotball-EM.

Publisert 13.06.2004 22:36. Oppdatert 14.06.2004 00:33.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Billedgalleri fra kampen

Med to dødballscoringer på overtid forvandlet Zinedine Zidane tap til seier for EM-favoritt Frankrike mot England søndag.

Hør de siste fem minuttene av kampen

Zinedane Zidane jubler sammen med Bixente Lizarazu etter utligningsmålet. (Foto: Reuters/Scanpix)
England forsvarte seg nesten til tre poeng i storkampen på Estadio da Luz, etter at Frank Lampard nikket inn David Beckhams perfekte frispark i slutten av første omgang.

Ved å bygge mur utenfor egen 16-meter og drepe rommene de Frankrike kunne spilt sitt hurtige angrepsspill, sørget Sven-Göran Erikssons lag for at favoritten tross et massivt overtak i banespill nesten ikke skapte sjanser.

I det 72. minutt burde Beckham punktert kampen da unggutten Wayne Rooney dro opp en hurtig kontring. Det var to mot en, og Rooney kunne spilt innbytter Darius Vassell helt fri, men valgte å gå selv. Han smatt forbi Mikael Silvestre og ble felt. Engelsk straffespark og duket for 2-0.

Beckhams skudd var bra, men ikke bra nok til å overliste tidligere lagkamerat Barthez. Den tidligere Manchester United-keeperen kastet seg i full strekk til høyre, fikk hendene på ballen og slo den ut.

Det inspirerte Frankrike til en siste spurt, men den så ikke ut til å krones med hell. Men på overtid fikk Beckham og Gary Neville oppleve det de selv var med på å utsette Bayern München for i mestercupfinalen i 1999. Da vendte United 0-1 til 2-1 med to mål på overtid.

To av Zizou

40 sekunder etter at siste ordinære minutt var ute, fikk Frankrike frispark utenfor 16-meteren. Verdens beste fotballspiller tok fart, skrudde ballen over muren og ned i keeperhjørnet mens David James sto fjetret.

Den smellen så ut til å svimeslå engelskmennene, og sekunder etter avspark sendte Steven Gerrard en svak bakoverpasning mot keeperen.

For første gang i 2. omgang hadde Thierry Henry rom å løpe i. Han nådde ballen først og ble felt av James. Dermed var det Frankrikes tur til å få straffe.

Real Madrid-kollega Beckham misset, men det gjorde ikke Zizou. Frankrikes lagkaptein skjøt omtrent der Englands lagkaptein hadde gjort 20 minutter tidligere, men forskjellen var at James ble sendt i motsatt hjørne.

David Beckham tar straffespark, men bommer. (Foto: AP/Scanpix)
Dermed endte det bra for Frankrike, selv om det lenge så ut til å bli et fryktelig deja vu for den store EM-favoritten.

Siden VM-marerittet for to år siden, da den regjerende EM- og VM-vinneren og turneringsfavoritten ble sendt hjem uten å ha scoret et eneste mål, har Frankrike vært nesten utilnærmelige, vunnet 20 av 24 kamper og tapt bare en.

De hadde holdt nullen i 11 kamper, men plutselig var det som om de var tilbake i Sør-Korea.

Nullen sprakk

For da det gjaldt som mest, gikk det i stå for franskmennene igjen. De fant ikke åpningene i det kompakte engelske laget, og kom under rett før pause.

I det 38. minutt fikk Beckham frispark ute på høyresiden da Bixente Lizarazu dyttet ham. Han slo serven perfekt inn i feltet, og der nådde Chelsea-spilleren Lampard den med hodet.

Lampard, som har overtatt Nicky Butts plass på midtbanen, styrte ballen utagbart i nettet bak Fabien Barthez, til Frankrikes første baklengsmål på 1078 minutters fotballspill.

Det ledermålet fløt England på helt til ordinær kamptid var ute, men så raknet alt. Likevel viste England en helt annen kapasitet enn gruppens øvrige lag Kroatia og Sveits viste fram tidligere søndag, og begge lagene i søndagskveldens thriller bør gå videre til kvartfinale.