skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Program 2: 5. september 2006

Gamle kriger, nye historier

Blucher ble senket til havets bunn, skuddene falt i Sarajevo og Napoleon dro over Alpene med sin hær. Noen historier om kriger har vi hørt mange ganger, andre lar vente på seg, og noen får vi aldri høre i det hele tatt. Denne uken presenterer vi nye historier om gamle kriger - i bokform.

Publisert 04.09.2006 16:39. Oppdatert 20.09.2006 10:44.
Journalisten Svein Sæter.
En av de mest spektakulære historiene om en nordmanns innsats under andre verdenskrig handler om den norske studenten Sverre Berg. Han drev James Bond-aktige bedrifter, og leverte viktige etterretningsrapporter til de allierte. Historien kunne vi fort ha gått glipp av, hadde det ikke vært for at Sverre Berg, 85 år gammel, bestemmer seg for å la den bli bok. Bokprogrammet møtte journalisten Svein Sæter, som fullførte Sverre Berghs dramatiske historie etter at Bergh døde.

Historikeren Antony Beevor. Foto: NRK
Historikeren Antony Beevor har fått et stort publikum i Norge med sine krigsbøker. Nå er han aktuell med boka "Den spanske borgerkrigen". Han ga ut boka for første gang tidlig på 80-tallet. I Bokprogrammet forteller han hvordan nye kilder fikk ham til å endre sin fortelling – og gi ut historien på nytt.
Studenten Sverre Bergh var en norsk James Bond, og leverte viktig etterretningsrapporter til de allierte. Ill: NRK


Krigsopplevelser er selvfølgelig ikke forbeholdt menn. Hans Olav Brenner presenterer deg også for to kvinnestemmer som har sterke historier å fortelle.

I ukas skråblikk tar Knut Hoem for seg den skjulte historien om hvordan de norske jødene ble behandlet under krigen. Hvorfor ble det så lenge fortiet at også nordmenn var ansvarlige for at jøder ble sendt til konsentrasjonsleirene?

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SENDINGENE

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no