skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Domstol vurderer fangerettigheter

En amerikansk domstol skal i morgen ta stilling til beskyldninger fra en gruppe menneskerettsaktivister om brudd på rettighetene til fangene på Guantanamo-basen, ifølge en amerikansk avis.

Publisert 21.01.2002 22:30.
Tidligere justisminister Ramsey Clark er blant aktivistene som har bedt en domstol i California ta stilling til om behandlingen av fangene bryter med den amerikanske grunnloven og Geneve-konvensjonen, skriver avisen Los Angeles Times.

Dommer A. Howard Matz skal avgjøre om amerikanske myndigheter må framstille de fengslede i retten, reise en formell tiltale og forklare grunnen til at de er anholdt. Dette er krav som den amerikanske grunnloven stiller for å beskytte sivile mot maktmisbruk fra myndighetenes side.

Dommeren får en rekke uvanlige juridiske problemstillinger på bordet. For det første om en domstol i California har noen som helst myndighet over basen, som befinner seg på Cuba. For det andre må domstolen avgjøre om fangene kjempet for en regjering eller for en terrororganisasjon, ifølge avisen.

Dette er den første rettslige utfordringen til amerikanske myndigheters behandling av fanger fra Afghanistan. 144 fanger er hittil overført til basen på Cuba, og myndighetene planlegger å plassere minst 1000 slike fanger her. (NRK-NTB-AFP-DPA)

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no