skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Avlyser FN-inspeksjon på Guantanamo

Menneskerettseksperter fra FN avlyste i dag et planlagt besøk til den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba fordi de ikke får lov å snakke fritt med fangene.

Publisert 18.11.2005 11:52. Oppdatert 18.11.2005 12:16.
FNs menneskerettsinspektører får ikke snakke fritt med fangene om de besøker den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen. (Arkivfoto: AFP/ Scanpix)

Av Atle Moe

De fem FN-ekspertene beklager at USA nekter dem å ha private samtaler med de over 500 fangene under besøket, som skulle skje den 6. desember.

Tre av de fem er invitert av myndighetene i Washington DC til å besøke Guantanamo. Amerikanerne godtar ikke de to andre ekspertene. Likevel ville de andre dratt, dersom de fikk snakke med hvem de ville.

Undergraver FN

- Under slike omstendigheter reiser vi ikke til Guantanamo fordi det ville undergrave prinsippene for FNs undersøkelsesdelegasjoner, sier de fem i en skriftlig erklæring.

- Det er spesielt beklagelig at USAs regjering, som alltid har stått fast på sine forpliktelser når det gjelder prinsippet om objektivitet og uavhengighet for FNs undersøkelsesmekanismer, ikke godtar betingelsene, sier de i erklæringen.

De understreker at det er fast praksis at de alltid får møte og snakke fritt med fangene når de undersøker fengsler i ulike land.

Internasjonal kritikk

Menneskerettsforkjempere både i USA og i andre land har helt siden fangeleiren på Guantanamo-basen ble opprettet i januar 2002, kritisert USA for fangebehandlingen.

Amerikanske myndigheter nekter å gi fangene rettigheter som de i henhold til folkeretten har som krigsfanger. Hittil er ni av de mange hundre fangene tiltalt for noe. De fleste av Guantanamo-fangene ble tatt i Afghanistan.

Tidligere CIA-sjef Stansfield Turner kritiserer den amerikanske regjeringen for behandlingen av fanger. (Arkivfoto: Emile Wamsteker/ AP/ Scanpix)

-CIA-sjef kritiserer

Kritikk mot myndighetene i Washington DC kommer det i dag også fra den tidligere sjefen for den amerikanske etterretnings-organisasjonen CIA, Stansfield Turner. Han anklager visepresident Dick Cheney for å støtte bruk av tortur.

- Vi har krysset en grense og beveger oss inn i farlig territorium, sier Turner, som ledet CIA på 1970-tallet.

- Jeg er flau over at USA har en visepresident som går inn for tortur. Jeg finner det rett og slett forkastelig.Jeg kan ikke forstå hvordan en mann i den posisjonen kan innta en slik holdning, sier Turner i et intervju med det britiske fjernsynsselskapet ITV.

(NRK-AFP-Reuters-NTB)

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no