skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Bombing undergraver Karzai

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken tror det kan bli vanskelig for interimregjeringen i Afghanistan å holde fast ved makten dersom USAs bombing fortsetter.

Publisert 28.12.2001 12:05. Oppdatert 28.12.2001 14:13.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Tonje Merete Viken

- Amerikanernes bombing er ikke bare rettet mot Al Qaida eller potensielle Taliban-ledere som nå har abdisert. Bombingen er også rettet mot forskjellige grupperinger som nå støtter opp om denne regjeringen, sier Harpviken.

Skjørt

Kristian Berg Harpviken er skeptisk til USAs bombing. Foto: PRIO
Han betegner bombingen av interimregjeringens støttespillere som "utrolig problematisk".

- Afghanistans interimregjering er et svært skjørt byggverk, sier Harpviken. - Jeg er redd for at USAs fortsatte bombing truer interimregjeringens eksistens.

Harpviken tror en fortsatt bombing kan underminere regjeringens legitimitet og få dem til å fremstå som rene marionetter.

Noen dager

Den afghanske regjeringen krever at USA stanser bombingen av landet innen kort tid.

- I løpet av tre til fire dager bør de siste lommene av Al Qaidas motstand være knust, sier Mohammad Habeel, en talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet.

Afghanerne krever at USA stanser bombingen når dette målet er nådd. USA kan ikke bare bombe Afghanistan etter eget forgodtbefinnende, understreker Habeel.

- Vi vet hvor Al Qaida befinner seg, sier Habeel. - Vi forteller amerikanerne når og hvor de bør bombe fordi vi har god etterretning.

Uklare grenser

Hamid Karzai styrer Afghanistan på et svært skjørt grunnlag. (Foto: Scanpix/AP)
USA vil ikke gi seg før de har fanget både Osama bin Laden og Taliban-lederne, mener Harpviken. Det vil komme i konflikt med oppdraget til de fredsbevarende styrkene.

- Når amerikanerne fortsetter sin bombing, skaper det uklare grenser mellom fortsettelsen av krigen på den ene siden og den fredsbevarende operasjonen på den andre, forklarer Harpviken.

Han mener det representerer en direkte trussel mot det fredsbevarende oppdraget. Det vil også gjøre det mer nærliggende for afghanske grupperinger å gjøre de fredsbevarende styrkene til målskiver.

USA lover penger

USA tilbyr nå afghanske kommandanter både våpen og penger for å fortsette krigen i Bora Bora-fjellene. USA er lite lystne på å sette egne soldater inn i sluttfasen av jakten på Osama bin Laden og hans soldater.





Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no