skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hamid Karzai tatt i ed

I den afghanske hovedstaden Kabul er Hamid Karzai som skal lede overgangsregjeringen, tatt i ed.

Publisert 22.12.2001 08:00. Oppdatert 22.12.2001 09:47.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Innsettelsen av Karzai og de 29 regjeringsmedlemmene markerer en ny æra i det krigsherjede landet. I sin tiltredelsestale ba Karzai om forsoning og internasjonal hjelp til å gjenoppbygge landet.

- Vi bør ta hverandre i hendene og glemme den vonde fortiden. Som brødre og søstre bør vi fortsette sammen mot et nytt Afghanistan, sa Karzai, rojalisten som kommer fra folkegruppen pashtun.

- Vårt land har opplevd ødeleggelse på alle måter. Vi trenger en ny begynnelse og hardt arbeid fra alle afghanere, fortsatte han.

Karzai betegnes som usedvanlig godt egnet til å lede landet hvor ulike folkegrupper og stammeledere har kjempet mot hverandre i årevis. For få uker siden ledet han opposisjonsstyrkene utenfor Kandahar og forhandlet fram overgivelsen av Taliban-regimet.

Britiske og amerikanske styrker er på plass i Kabul for å være tilstede ved innsettingen, samtidig som Nordalliansen har utplassert soldater over hele byen.

Tidligere i dag ble tre menn er arrestert mistenkt for å være taliban-soldater, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hamid Karzai innsettes i dag som leder for regjeringen som skal sitte i en seks måneders overgangsperiode.
Samtidig har Storbritannia gjenåpnet ambassaden i Kabul etter 12 år.

2.000 til stede

Om lag 2.000 stammeledere og utenlandske diplomater er til stede på seremonien som foregår i innenriksdepartementet i sentrum av Kabul.

Et stort portrett av Nordalliansens avdøde militære leder Ahmad Shah Masood er hengt opp som bakteppe for innsettelsen av de 30 regjeringsmedlemmene.

Han ble drept i et selvmordsangrep bare to dager før terrorangrepet i USA 11. september.

Må være slutten på en lang natt

- Vi ber om at denne dagen vil markere slutten på en lang mørk natt med konflikt, sa Lakhdar Brahimi, FNs spesialutsending i Afghanistan, under innsettelsen av landets nye overgangsregjering.

Regjeringen skal sitte ved makten i seks måneder før det
utnevnes en ny overgangsregjering. Innen to år skal det avholdes valg.

Brahimi lovet at FN vil gjøre alt for å sikre at avtalen som ble inngått mellom ulike afghanske parter i Bonn, blir satt ut i livet.

- Avtalen er langt fra perfekt, men er blitt ønsket varmt
velkommen av Afghanistans innbyggere og det internasjonale
samfunn, sa Brahimi, som tilføyde at en hel generasjon er vokst opp uten å vite hvordan det er å leve uten krig, og at opptil fem millioner afghanere, kanskje flere, lever som flyktninger i utlandet.

Ingen burka å se

Ingen av kvinnene som er til stede på innsettelsen, har på seg den heldekkende muslimske drakten burka. De har dekket håret med silkesjal, og mange av dem er sminket. For få uker siden hadde de ikke lov til å vise seg offentlig uten drakten.

(NRK-NTB)

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no