skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Forvirring om EU-styrke

Det oppstod full forvirring på EUs toppmøte i Brussel etter at det belgiske formannskapet kunngjorde at EU vil sende en egen fredsstyrke til Afghanistan.

Publisert 14.12.2001 17:24. Oppdatert 14.12.2001 17:39.
Av Brussel-korrespondent Arnt Stefansen.

På en pressekonferanse i dag sa den belgiske utenriksministeren Louis Michel at vedtaket er "et vendepunkt i Europas historie, og at det vil få stor betydning for det videre arbeidet med å opprette en europeisk forsvarsstyrke under EU".

Men andre EU-ledere stiller seg uforstående til uttalelsene, og sier det ikke er snakk om en egen EU-styrke, men om bidrag fra enkelte EU-land til en FN-ledet fredsstyrke i Afghanistan.

- Uaktuelt

Den tyske utenriksministeren Joscka Fischer sa på en pressekonferanse under toppmøtet nå i ettermiddag at en egen EU-styrke er uaktuelt i øyeblikket.

- Selv om vi ønsket det kunne vi ikke gjenomføre et slik prosjekt, fordi vi ikke er kommet langt nok i arbeidet med å etablere et EU-forsvar, sa den tyske utenriksministeren.

Britiske og franske talsmenn har også stilt seg undrende til utspillet fra det belgiske EU-formannskapet, og sier det ikke er tatt noen beslutninger om hvilke bidrag EU-landene vil komme med når Afghanistan-styrken skal etableres.

Det er ventet at FN vedtar en resolusjon om en slik styrke en av de nærmeste dagene.

Ifølge det belgiske formannskapet har samtlige EU-land sagt seg villig til å sende styrker til Afghanistan, og det skal være snakk om et samlet styrkebidrag på 3.000-4.000 soldater.

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana bekrefter i dag tidligere opplysninger om at Storbritannia vil lede en internasjonal fredstyrke i Afghanistan.

(NRK)

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no