skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Osama bin Laden omringet

Terroristlederen Osama bin Laden skal i følge amerikansk etterretning være omringet av amerikanske spesialstyrker og anti-Talibanstyrker.

Publisert 14.12.2001 06:58. Oppdatert 14.12.2001 09:19.
Han skal befinne seg i et hulekompleks i Tora Bora-fjellene i Afghanistan sammen med styrker fra Al Qaida, melder CNN.
USA har grunn til å tro at Osama bin Laden er omringet i hulekomplekset i Tora Bora, sier TV-kanalen og viser til amerikanske etterretningsrapporter.

En amerikansk militær tjenestemannen sier at bin Laden trolig er blant Al Qaida-styrkene som nå er trengt sammen i to dalfører i det østlige Afghanistan. Han sa at en kombinasjon av indikasjoner tyder på at bin Laden er blant krigerne som slåss i Agam- og Wazir-dalene. Blant annet at motstanden er hard, at han skal ha vært sett flere ganger av afghanske soldater og annen informasjon fra et utall muntlige kilder.

Talsmannen beskrev hvordan styrkene til to forskjellige afghanske krigsherrer rykker fram gjennom hver sin dal, mens pakistanske styrker sperrer av dalenes to sørlige utløp. Likevel sa han at det tøffe terrenget var en fordel for forsvarerne av dalene. I løpet av natt til i dag fortsatte amerikanske fly bombingen av huleområdet. Flyene har bombet hulene i Tora Bora uten stans de siste dagene i jakten på terrorlederen, som mistenkes for å ha stått bak terrorangrepene i USA.

Tok flyplass

Før daggry fredag rykket hundrevis av tungt væpnede amerikanske marinejegere inn for å ta overta flyplassen ved Kandahar. Soldatene kom fra den amerikanske basen i ørkenen sør for Kandahar. Kontroll over flyplassen vil ikke bare gi USA en ny base for militærfly i Afghanistan, men også gjøre det lettere å frakte inn humanitær hjelp, ifølge amerikanske offiserer.

En smilende bin Laden forteller på videoen om hvor vellykket terrorangrepet mot USA var (foto: EBU).

Video av bin Laden

I går friga amerikanske myndigheter en videofilm de har funnet som de mener er et klart bevis på at Osama bin Laden kjente til angrepet på World Trade Center på forhånd. Filmen viser bin Laden som tilsynelatende forteller om planleggingen av angrepet. Han sa han ikke hadde regnet med at tvillingtårnene i World Trade Center ville rase fullstendig sammen etter terrorangrepene 11. september.

- Vi kalkulerte på forhånd hvor mange som ville bli drept på grunnlag av tårnets posisjon, sa bin Laden ifølge en oversettelse som det amerikanske forsvarsdepartementet har gjort. Vi kalkulerte at tre eller fire etasjer ville bli truffet. Jeg var den mest optimistiske av alle, sier bin Laden, ifølge oversettelsen. På bakgrunn av min egen erfaring (i ingeniørbransjen) regnet jeg med at flydrivstoffet ville ta fyr og smelte jernstrukturen der flyet traff, men at bare de etasjene og etasjene over ville rase.

Det var alt vi håpet på, sa bin Laden. Vi var blitt varslet torsdagen før at det ville skje denne dagen, sier en smilende bin Laden. Det går også fram av amatøropptaket at flere av kaprerne ikke visste at de var med på et selvmordsoppdrag før de var om bord i flyet. Den 40 minutter lange filmen ble funnet i Afghanistan, og amerikanske tjenestemenn har arbeidet i flere dager sammen med eksperter på arabisk språk for å oversette bin Ladens uttalelser.

Arabisk skepsis

Den britiske utenriksministeren Jack Straw sier at videoen fullstendig rettferdiggjør krigen mot terrorismen, men i de arabiske landene var det mange som mente at filmen var fabrikkert. Flere politiske ledere lot seg overbevise av filmen, men på gateplan, blant muslimske geistlige og politikere i islamistiske partier var skepsisen utbredt.

- Tror amerikanerne virkelig at verden er så dum at de vil tro på at dette er bevis, sa lederen for et islamsk parti i Jordan, Abdul Latif Arabiat. En jordansk drosjesjåfør mente at USA hadde forfalsket videoen for å skjule sine egne forbrytelser i Afghanistan. En noe mindre skeptisk mann i Bahrain mente at videoen bare beviser at bin Laden visste om angrepet, ikke at han hadde planlagt det. USA satser på at det tause sentrum som ikke helt vet hva de skal tro, vil bli overbevist av videoen. De mest fanatiske vil ikke la seg overbevise av noe.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no