skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bitter maktkamp om Kandahar

Stammeledere krangler fortsatt om makten i Kandahar, mens i fjellene ved Jalalabad sloss afghanske grupper mot arabiske Osama bin Laden-tilhengere.

Publisert 08.12.2001 18:33.
Hærfører Hazrat Ali mener at han kun trenger to-tre dager før han har fakket bin Laden som mistenkes for å stå bak terrorangrepene i USA 11. september.
Tunge våpen klargjøres utenfor Tora Bora(foto:Scanpix)

- I dag eller i morgen skal vi sette i gang et stort angrep, og jeg tror de vil overgi seg, sa Ali etter at hans soldater hadde angrepet stillingene til bin Ladens støttespillere ved Tora Bora-fjellene i dag. Like etter tordnet amerikanske B52-fly over området og slapp sin ødeleggende last over det vakre fjellandskapet.

Kruttønne

I Kandahar kan situasjonen sammenlignes med en kruttønne full av stammemotsetninger, ifølge lokale kilder. Innbyggerne er bekymret og svært usikre på hva som kommer til å skje. Fredag var det flere mindre sammenstøt i byen.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld mener at situasjonen minner om et ville vesten-show, og sier at krigen i Afghanistan nå går inn i en ny og mer komplisert fase på grunn av interne politiske forhold og den humanitære krisen i landet.
Forsvarsminister Rumsfeld sammenligner situasjonen i Kandahar med ville vesten

-Jeg mener det er en meget farlig situasjon. I Mazar-i-Sharif beholdt folk våpnene og startet en omfattende skuddveksling hvor mange mennesker ble drept. Det er også fullt mulig i Kandahar, sier Rumsfeld i et intervju i Washington Post.

Representanter for tre stammeledere, som har tatt kontroll over ulike deler av byen, møttes lørdag for å drøfte situasjonen. Mot slutten av dagen var det imidlertid fortsatt ingen løsning i sikte, melder det afghanske nyhetsbyrået AIP.

Bitter hærfører

Feiden er utløst av at hærføreren Gul Agha ikke vil godta at mulla Naqibulla, en tidligere kommandant som overga seg til Taliban i 1994, skal styre byen. Avtalen ble inngått med lederen for Afghanistans nye overgangsstyre, Hamid Karzai, etter at talibansoldater begynte å overgi seg tidligere i uken.

Agha var guvernør i Kandahar før Taliban tok makten og har med sine styrker deltatt i kampene mot Taliban-regimet i Kandahar til siste slutt. I går inntok han med makt sin tidligere residens og krever nå å få jobben tilbake. I dag beskyldte han også rivalen Naqibulla for å gi tjenestemenn fra Taliban nye maktposisjoner i byen og for å beskytte Talibans øverste leder.
Afghanistans nye regjeringssjef Hamid Karzai

- Mulla Mohammed Omar er en forbryter og den største synderen. Om han er med Hamid Karzai eller mulla Naqibulla kommer våre menn til å jakte på ham og finne både ham og hans nære medarbeidere, sa Aghas talsmann. En anonym tjenestemann fra Taliban sier imidlertid at Omar definitivt har forlatt Kandahar.

Uoversiktlig

Ifølge den amerikansk generalen Tommy Franks har svært mange talibansoldater overgitt seg inne i Kandahar, men han vet ikke om de holdes fanget, er avvæpnet, eller om de rett og slett har fått lov til å dra tilbake til landsbyene sine.

Han mener det trengs enda noen dager før amerikanerne har oversikt over hva som skjer på bakken og er usikker på hvor mulla Omar befinner seg. Gul Aghas styrker har også tatt kontroll over byens flyplass, mens Naqibulla besitter flere militære anlegg hvor det blant annet finnes våpen og stridsvogner som Taliban har etterlatt seg.

I tillegg har Talibans tidligere administrator Haji Bashar fortsatt kontroll over byens politi- og sikkerhetsinstallasjoner. De tre er alle pashtunere, men representerer ulike stammer innen folkegruppen.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no