skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil ha eks-kongen til nytt statsoverhode

På møte om Afghanistans fremtid i Bonn i Tyskland er to av partene enige om at den tidligere afghanske kongen Mohammed Zahir Sha må bli nytt statsoverhode i landet.

Publisert 29.11.2001 17:17. Oppdatert 29.11.2001 20:39.
Forhandlinger i Bonn om Afghanistan (Foto: Scanpix/AP).
Det er representantene fra nordalliansen og gruppen som representerer kongen som sier dette i kveld. Den afghanske Nordalliansen ønsker også at neste runde med samtaler om Afghanistans framtid skal foregå i hovedstaden Kabul.

Alle fire grupperinger som er i Bonn og forhandler om Afghanistans politiske fremtid har uttrykt ønske om å bli enige om en avtale mens de er samlet i den tidligere vest-tyske hovedstaden, ifølge Ahmed Fawzi, talsmann for FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi. Brahimi er offisiell vert for samtalene. - De gjør framgang, men ingen enighet er oppnådd så langt, sa Fawzi til journalister i ettermiddag.

Navnelister

Han opplyste videre at de fire gruppene er i ferd med å sette opp lister over personer som skal utgjøre både et øverste råd, i praksis en slags nasjonalforsamling, og en midlertidig regjering.

- Det er meget mulig at vi kan ha listene ferdige i dag. De fin-justerer spørsmålet om listene over hvem som skal sitte i de to rådene, det midlertidige øverste rådet og den midlertidige administrasjonen, sa Fawzi. Det er enighet om behovet for en midlertidig myndighet. Det er nesten enighet om størrelsen på hver gruppe, nesten, men vi er ikke helt i mål ennå.

Internasjonal styrke

Fawzi slo også fast at det ikke er enighet i synet på en internasjonal fredsstyrke, som FN har sagt må til for å løse sikkerhetsspørsmålene i landet. Det er enighet om behovet for sikkerhet. Men hvordan sikkerheten skal oppnås, blir fortsatt diskutert, sa han.

Men Nordalliansen, den militært sterkeste av de fire grupperingene, endret i dag holdning og sa ja til en internasjonal styrke. En internasjonal fredsstyrke kan utplasseres straks en midlertidig regjering er på plass, heter det nå. Flere av de andre grupperingene i landet frykter at Nordalliansen skal misbruke sin militære makt til å forsøke å etablere monopol på makten i landet.

Kvinnekrav

Spørsmålet om kvinnenes rettigheter er også reist i forbindelse med konferansen, men har neppe stor gjennomslagskraft. Bare 2 av de 38 delegatene er kvinner, selv om det i Afghanistan er 50 prosent flere kvinner enn menn i befolkningen.

Kvinneoverskuddet er et resultat av over 20 år med nærmest sammenhengende krig. Målet for kvinnene er å komme fram til ordninger som gir de afghanske kvinnene en anerkjent plass i samfunnet. - Hvis vi ikke lykkes i å finne et kompromiss her, går vi svært vanskelige tider i møte, sa Fatima Gailani, rådgiver for den såkalte Peshawar-gruppen. Gruppen representerer tradisjonelle pashtunere som utgjør folkeflertallet og har støtte fra Pakistan.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no