skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Massiv utplassering nær Kandahar

USA har tatt kontroll over en flystripe i Sør-Afghanistan. Der bygger de opp en flybase for krigens neste etappe operasjon Swift freedom, opplyser det amerikanske forsvaret. Så mange som 1 600 soldater kan bli fløyet inn.

Publisert 26.11.2001 13:00.
USA går inn i det som kan være militærkampanjens siste fase, operasjon Swift freedom. (Foto: Scanpix/AP/Pentagon)
Flystripen ligger rundt to mil fra byen Kandahar, sør i Afghanistan. En målsetning er å styrte Taliban-regimet i byen, som er Talibans viktigste maktbase og den eneste byen som fortsatt er under full Taliban-kontroll.

Opptil 2000

Flere hundre amerikanske soldater er brakt inn med helikoptre, sammen med tungt artilleri og stridsvogner. Kilder i det amerikanske forsvaret sier at opptil 1 600 soldater skal inn i løpet av de neste dagene.

Det totale antall soldater kan bli på 2 000 mann, skriver BBC. Britiske soldater er ikke med i operasjonen, opplyser Storbritannias innenriksminister Jack Straw.

Nordalliansen kommer heller ikke til å sende soldater til området rundt Kandahar. Kun enkelte hærførere blir sendt for å hjelpe til, sier Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah.

Det amerikanske forsvarsdepartementet håper de amerikanske soldatene vil dra full nytte av lokalbefolkningens kunnskap og spesialstyrkenes etterretning.

Bare midlertidig

Abdullah sier USA har forsikret at utplasseringen bare er et ledd av den pågående kampen mot terrorisme. Utenlandsk nærvær av noen annen årsak kan bli et betent spørsmål, ifølge Abdullah.

Mindre amerikanske spesialstyrker har vært aktive i Afghanistan i flere uker, men har tidligere bare gjennomført en større operasjon i landet.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no