skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

-Kvinnene må inn

En gang var Afghanistan et land der kvinnene deltok på de fleste nivåer, den tiden må tilbake hvis landet skal bygges opp.

Publisert 22.11.2001 13:55.
Burkaen har blitt det fremste symbolet på undertrykkelsen av Afghanistans kvinner.

Men det er ikke bare kleskoder som må endres - etter flere år med tørke, 22 år med borgerkrig, og fem år med Taliban er Afghanistan et av verdens fattigste land. Dette har skjedd under mennenes styre, og nå må kvinnene komme til orde, mener FN.
Hvert 15.miuntt dør en afghansk kvinne mens hun føder barn

-Kvinnene må delta på likefot med mennene i oppbyggingsarbeidet i Afghanistan, sier FNs spesialrådgiver i likestillingssaker, Angela King. Hun sier organisasjonen vil legge press på forhandlerne og lederne fra de ulike etniske gruppene i Afghanistan for å få dem til å inkludere kvinner i arbeidet med fred, humanitære saker og gjenoppbygging.

Halv million enker

Det kan virke som noen av lederne som møtes i Bonn neste uke har lyttet til henne; både den tidligere kongen og ledere fra Nordalliansen har sagt at de vil ta med seg kvinner til FN-konferansen der en overgangsregjering skal diskuteres. King minner om den elendige situasjonen kvinnene i Afghanistan befinner seg i; bare i Kabul finnes det en halv million enker, og hvert 15. minutt dør en afghansk kvinne under fødsel.

Men det har ikke alltid vært slik, påpeker FN-lederen. Inntil tidlig på 1990-tallet, da Taliban tok makten, var sju av ti lærere en kvinne, annenhver arbeidstaker i det offentlige var en kvinne, og fire av ti leger var kvinner.

- Når verdens regjeringer nå skal bevilge penger til gjenreisingen av Afghanistan, er det viktig og riktig at de setter forutsetninger for hjelpen, blant annet at kvinnene skal delta på alle nivåer i samfunnet. Kombinert med FNs innsats på dette området, kan det sikre at kvinnene er med på å stabilisere situasjonen i et av verdens mest utarmede land, sier Angela King.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no