skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nødhjelp kommer frem

Kirkens Nødhjelps to lastebiler med nødhjelp er kommet trygt fram til Kabul. Det gir klarsignal for nye forsendinger. Norges Røde Kors kjører biler med tepper inn i landet i dag.

Publisert 22.11.2001 12:55.
Urovekkende meldinger om drap, ran og lovløse tilstander har satt hjelpeforsyningene i fare. En rekke organisasjoner, deriblant KN og FN, opplevde tidligere denne uka å få sine kontorer ranet og at medarbeidere ble trakassert. Verdens matvareprogram fikk nødhjelp stjålet av væpnede menn mandag.

- Spørsmålet var om man kunne ta sjansen på å kjøre inn mer nødhjelp i den farlige og uoversiktlige situasjonen som råder i Afghanistan nå. Våre to lastebiler kom trygt fram til Kabul. De kjørte inn fra Pakistan, og turen skal ha vært uproblematisk. Det var en viktig prøvestein for oss. Nå vil vi kjøre inn 20 lastebiler til med boligpakker telt, presenninger og tepper, sier beredskapssjef Bjørg Mide i Kirkens Nødhjelp (KN).

Røde Kors

Også Norges Røde Kors kjører inn biler med ulltepper i nærmeste framtid, opplyser utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen.
- En bilkolonne starter fra Tadsjikistan i dag. Den kjører blant annet til Mazar i-Sharif. Målet er å nå store deler av Afghanistan med forsyninger. Til tross for lovløshet og bander som herjer, må vi forsøke å få inn forsyninger. Det er vårt mandat, sier Lauritzen til NTB.

Ingen av organisasjonenes biler er skuddsikre, eller følges med væpnede vakter. Kirkens Nødhjelp tar ikke sjansen på å sende inn utlendinger landeveien.
- Røde Kors sender ingen amerikanere eller briter, men ellers deltar utlendinger i kolonnene, opplyser Lauritzen. -Men det er nok tryggere å være afghaner enn utlending i Afghanistan akkurat nå, medgir han. Bjørg Mide opplyser at de håper at KNs representant Geir Valle kan ta seg inn i Afghanistan så snart som mulig, fordi det er viktig med oppfølging av prosjekter og partnere.
- Men han reiser ikke landeveien. Kanskje med fly, sier hun.

Jenteskoler

Målet er blant annet å få i gang jenteskoler så raskt som mulig. Under Taliban, som forbød jenter skolegang, var dette arbeidet svært vanskelig. Vi håper at vi kan bidra til at kvinner kommer så raskt som mulig tilbake i arbeid. Vi håper også å trekke flest mulig kvinner med i psykososiale prosjekter, som går på bearbeiding av traumer. Men selv om forholdene under Taliban var ekstreme, betyr ikke det at kvinner i Afghanistan hadde en framtredende rolle i samfunnet før. Håpet er å få brukt kvinnenes ressurser, men det er nok en prosess som vil ta tid, understreker Mide.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no