skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Taliban overgir seg i Kunduz

De beleirede talibanstyrkene i byen Kunduz har gått med på å overgi seg. Dermed har Taliban mistet alle sine områder i det nordlige Afghanistan.

Publisert 22.11.2001 11:38. Oppdatert 22.11.2001 13:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
En talsmann for Nordalliansen, som har omringet byen, sier at de afghanske talibansoldatene skal få reise hjem, men at alle de utenlandske soldatene som har kjempet sammen med dem, skal stilles for retten.

Dette skal partene ha blitt enige om på et møte i byen Mazar-i-Sharif. Den militære lederen for talibanstyrkene i Kunduz, mulla Faizal, sa at han har kontroll over alle de beleirede avdelingene, både de afghanske og de utenlandske, og at de ville overgi seg i tråd med vilkårene partene er blitt enige om.

Taliban vil overgi seg til Nordalliansen. Til venstre alliansens general Abdul Rashid Dostum.
- Det vil bli fred, ikke noe vil skje, uttalte han. En av Nordalliansens fremste ledere, Abdul Rashid Dostum, sa at overtakelsen av byen kommer til å skje uten kamp. Rundt 10.000 talibansoldater har vært omringet i Kunduz, og alle fluktrutene har etter hvert blitt stengt av Nordalliansen.

Overtakelse innen et døgnAmerikanske fly teppebombet ogsp i dag områdene rundt Kunduz, og Nordalliansen regner med å kunne overta byen innen et døgn.

Kandahar gjenstår

De omringede talibanstyrkene har tidligere sagt at de bare ville overgi seg til FN, men FN har ikke noe apparat for å ta imot soldatene.

USA har gjort det klart at taliban-soldatene og deres utenlandske allierte ikke må få fritt leide slik at de kan gjenoppta kampen på andre fronter.

Amerikanske fly bombet i dag talibanstillinger utenfor byene Kandahar og Kunduz samtidig som Nordalliansen angrep rundt 600 talibansoldater som har gravd seg ned i terrenget utenfor hovedstaden Kabul.

Når Kunduz blir overtatt av Nordalliansen, vil Kandahar i sør være den eneste store byen som står under talibanstyrkenes kontroll, men Kandahar ligger til gjengjeld midt i Talibans viktigste pashtunske støtteområde.

Talibanlommer

I tillegg kontrollerer Taliban mindre områder, blant annet utenfor Kabul, og Nordalliansen angrep i dag en talibanbase 20 sørvest for byen, der 600 soldater, blant dem 300 arabere og pakistanere, har klart å holde stillingen.

Nordalliansen angrep med 11 stridsvogner, artilleri og raketter, men ble slått tilbake i første omgang, ifølge en AFP-journalist i området.

De amerikanske flyangrepene, som har pågått i 47 dager, ble i dag rettet mot høydedrag utenfor Kandahar og mot restene av talibanstyrkene i Kunduz, der tre personer skal ha blitt såret.



Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no