skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil bygge kjøpesenter på WTC-tomten

Et nytt kompleks skal reises på ruinene etter World Trade Center innen fem år. Det blir en lavere bygning, og skal huse kontorlokaler og shoppingsenter.

Publisert 22.11.2001 10:04.
World Trade Centers tvillingskyskrapere ble lagt i ruiner etter terrorangrepene 11. september da to kaprede passasjerfly ble brukt som bomber mot bygningen som er blitt kalt ett av kapitalismens fremste symboler. Kapitalismen forgår likevel ikke så lett. Mannen som sitter på festeavtalen til den verdifulle eiendommen på nedre Manhattan, investoren Larry Silverstein, sier at folk om få år skal kunne tjene og bruke penger igjen på stedet der World Trade Center sto.

Silverstein fortalte om planene i går etter et møte med New Yorks nyvalgte borgermester Michael Bloomberg. Komplekset vil også bestå av skyskrapere, men bare halvparten så høye som de tidligere tårnene i World Trade Center. De besto av 110 etasjer og ruvet 411 meter til værs.
Manhattans skyline endret seg 11.september. Nå kan den endre seg igjen.
De nye skyskraperne vil ha færre enn 60 etasjer. Hvordan komplekset blir seende ut rent arkitektonisk, er ennå ikke klart. Silverstein har fått med seg en gruppe investorer som er villig til å støtte prosjektet. Det vil koste flere milliarder dollar.

Usikkert om forsikringen

Selv om Silverstein sitter på festekontrakten til området, innebærer ikke det at han er garantert å få bygge på området. I følge juridiske eksperter har han rett til å bygge en eksakt kopi av det som ble ødelagt 11. september, mens andre prosjekter krever en ny godkjennelse. En rekke andre grupper har meldt sin interesse for å bygge på tomten, og det er i ferd med å bli satt ned en offentlig komite som skal vurdere tomtens fremtid.

Samtidig er det også uklart hvor stor forsikringsutbetaling Silverstein vil få for de ødelagte bygnignene. Silverstein mener han har krav på 7,2 milliarder dollar, mens forsikringsselskapene vil betale ut rundt halvparten. Det sentrale juridiske poenget er om de to flyene som styrtet inn i tårnene kan regnes som ett eller to angrep. Hvis de regnes som to separate hendelser vil Silverstein få hele beløpet, mens det vil bli halvert om begge flyene regnes som en del av en hendelse.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no