skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Lover kamp til døden

Taliban vil kjempe til døden for Kandahar, men sier de ikke lenger har noen kontakt med Osama bin Laden.

Publisert 21.11.2001 19:59. Oppdatert 21.11.2001 21:02.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Syed Tayyab Agha (til høyre) lover å kjempe mot USA og Nordalliansen til døden.
- Måtte allmektige Allah knuse Amerika, forkynte en talsmann for Talibans åndelige leder mulla Mohammed Omar, på noe så sjelden som en pressekonferanse for utenlandske journalister i Taliban-kontrollert område.

Talsmann Syed Tayyab Agha innkalte onsdag til pressekonferanse i byen Spin Boldak, som ligger på veien mellom Talibans hovedsete Kandahar og den pakistanske grensen. Her forklarte han at Taliban har en plikt til å kjempe til døden for sin særegne form for islamistisk fundamentalisme. Han fortalte hvordan Taliban-bevegelsen har reddet landet fra banditter og lovløshet, som følge av borgerkrigen i landet.

Overgivelse

Agha fortalte at Taliban-kommandanter forhandlet om betingelsene for overgivelse for de opptil 10.000 Taliban-soldatene og deres utenlandske leiesvenner, som har forskanset seg i den nordafghanske byen Kunduz.
Nordalliansen ga i dag Taliban-styrkene i Kunduz frist til
i morgen tidlig lokal tid med å overgi seg eller ta følgene av fortsatt kamp, som Nordallianse-generalen Nazir Mahmad sa.

Tlaiban-soldatene vil ikke gi opp kampen.
Amerikanske fly fortsatte bombingen av Kunduz-området, der en styrke på mellom 3.000 og 9.000 Taliban-soldater og utenlandske leiesoldater har forskanset seg.

Kandahar

Samtidig gjorde Taliban-talsmannen det klart at det ikke er aktuelt å forhandle om overgivelse i området rundt Omars hjemby Kandahar i sør. Amerikanske bombefly konsentrerte sine angrep rundt denne byen og det sørvestlige Afghanistan i dag.

Agha hevdet at Taliban har nok styrker til å forsvare sitt
kjerneområde. Folk i denne provinsen er soldater. De er veltrente, slo han fast. Samtidig hevdet han at Osama bin Laden ikke lenger befinner seg i Taliban-kontrollert område.
- Det er ingen kommunikasjon mellom bin Laden og militsen, sa Agha.

Problemer

USAs forsvarssjef Richard Myers sa onsdag at de har problemer med å finne ut akkurat hvor den ettersøkte islamistiske lederen befinner seg, fordi han hele tiden flytter på seg. - Vi tror vi begynner å begrense området. Vil vi få fatt i ham til slutt? Jeg vet ikke. Vi vet at vi gjør det veldig vanskelig for ham å planlegge nye terrorangrep fordi han stort sett er på rømmen, sa general Myers.

Han sa de også tenker på muligheten for at bin Laden forlater Afghanistan. - Dersom han gjør det, må vi følge etter ham uansett hvor han drar, sa han.

Nordalliansens innenriksminister Younis Qanuni hevdet at Osama bin Laden fortsatt befinner seg i Sør-Afghanistan, men at han også reiser til hemmelige gjemmesteder i Pakistan.

Vil drepes

Den saudiarabiske avisen al-Watan meldte onsdag at bin Laden har gitt sine nærmeste medarbeidere ordre om å drepe han før han faller i hendene på Nordalliansen eller utenlandske styrker. Bin Laden har informert en rekke mennesker som står ham nær at
han bare har uker eller dager igjen å leve, skriver avisen, med henvisning til europeiske og amerikanske diplomatiske kilder.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa i dag at USA og landets allierte har knust størstedelen av bin Ladens
terrornettverk al-Qaida.

Tviler

FN opplyste onsdag at konferanse om Afghanistans politiske framtid flyttes fra den tyske hovedstaden Berlin til et sted utenfor Bonn, men ville ikke gi nærmere opplysninger om stedet. Både afghanere og utenlandske kommentatorer tviler imidlertid på at møtet vil bringe resultater.

Den talibanfiendtlige president Burhanuddin Rabbani, som sist lørdag kom tilbake til Kabul etter fem år i landflyktighet, sier han tviler på om det vil komme noe særlig ut av konferansen. Den er viktig nok, men berører ikke de vanskeligste problemene, sa Rabbani til den russiske avisen Vremja Novostej i dag.

De viktigste spørsmålene må drøftes i Afghanistan, og ikke
utenfor landets grenser, framholdt han. FNs Afghanistan-utsending Francesc Vendrell bekrefter at så vel
Nordalliansen, etnisk pashtunske grupper med base i Pakistan og intellektuelle eksilafghanere blir representert i Tyskland. Men Taliban er ikke invitert, og militsen preges nå av et slikt kaos at det er tvilsomt om den ville vært i stand til å sende noen, sier Vendrell.
(NTB-AFP-Reuters)


Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no