skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Spesialstyrker jakter på bin Laden

Taliban-kontrollerte byer og landsbyer i Sør-Afghanistan faller som dominobrikker. Forfølgelsen av Osama bin Laden går inn i en ny fase, rapporterer Odd Karsten Tveit fra Peshawar.

Publisert 14.11.2001 06:32. Oppdatert 14.11.2001 09:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av NRKs korrespondent Odd Karsten Tveit og Washington-korrespondent Wenke Eriksen

Osama bin Laden får stadig mindre bevegelsesrom i Afghanistan. (Foto: Scanpix/AP)
Vestlig etterretningstjeneste mener mannen USA vil ha død eller levende har forlatt sitt tidligere hjemmested, og forflytter seg nå i områdene rundt Kandahar, lengst sør i landet. Amerikanske spesialstyrker er kommet til distriktet og fører an i jakten på den ettersøkte mannen.

Forsvunnet

Osama bin Laden, som leder organisasjonen USA mener står bak selvmordsaksjonene 11. september, har ikke gitt livstegn fra seg på fem dager. Arealet den saudi-arabiske dissidenten kan føle seg nogenlunde trygg i, krymper inn nesten time for time. Områdene er fremdeles store og vanskelige å lete i.

Ifølge afghanere som er kommet hit til Pakistan, er det ikke lenger Taliban-styrker å se i Kandahar. Tilstanden i Kandahar, der Talibans leder Mullah Omar har holdt til, lignet i går på den i Kabul like før byen ble erobret. Men det betyr ikke at krigen mot Taliban er over. Militsen har bare flyttet seg til fjellområdene omkring.

-Krigen fortsetter

Vårt overordnede mål - å sprenge al Qaida-nettverket - er ennå ikke oppnådd, sier den amerikanske forsvarssjefen Richard Meyers.

Amerikanske spesialstyrker på oppdrag. Bildene er godkjent av det amerikanske forsvarsdepartementet. (Foto: Scanpix/AP)
Både Meyers og forsvarsminister Donald Rumsfeld advarer mot å tro at krigen mot terrorisme snart er slutt, forteller NRKs Washington-korrespondent Wenke Eriksen. USAs hovedmistenkte i terrorangrepene mot New York, Osama bin Laden, er ennå ikke tatt. Rumsfeld hevder at han heller ikke vet hvor han er.

Spesialstyrker

Derfor fortsetter de amerikanske bombeangrepene mot det sørlige Afghanistan, der Taliban fortsatt er i kontroll, og der man tror bin Laden beveger seg fra sted til sted.

Rumsfeld bekrefter at amerikanske spesialstyrker ikke bare har beveget seg i områdene som nå er overtatt av Nordalliansen, men også i sør.

Når det gjelder de amerikanske soldatene som befinner seg i Kabul, sier Rumsfeld at de ikke er mange nok til å holde ro og orden i byen, men at de fungerer som rådgivere for hovedstadens nye ledelse.

Internasjonal handling

Nordalliansens overraskende overtagelse av Kabul har tvunget frem raskere internasjonal handling når det gjelder Afghanistans fremtid. USA søtter planen om en bredt sammensatt overgangsregjering der flere etniske grupper er representert.

- Nordalliansen får ingen særbehandling ved forhandlingsbordet, slo president George W. Bush fast i går kveld.

Men før man er kommet så langt som regjeringsforhandlinger, må en internasjonal styrke inn for å sikre Kabul. Den bør ledes av soldater fra muslimske land, mener USA. Utenriksminister Colin Powell utelukker at amerikanske soldater skal være med i en slik flernasjonal styrke.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no