skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Har kontroll over presidentpalasset

Nordalliansen skal nå ha tatt kontroll over presidentpalasset og andre viktige bygninger i Kabul. Afghanistans eks-konge er forbløffet over hvor raskt Nordalliansen har tatt Kabul.

Publisert 13.11.2001 11:20.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Nordalliansen har tatt kontroll med flere viktige bygninger i Kabul (foto: EBU).
Nordalliansen har tatt kontroll med presidentpalasset og andre viktige institusjoner i Kabul, melder iransk TV. Nordalliansen har også tatt kontroll med det offisielle afghanske nyhetsbyrået Bakhtar, ifølge TV.

Alliansen har også tatt kontroll med det offisielle afghanske nyhetsbyrået Bakhtar. Talibanstyrkene som har hatt kontrollen med byen i fem år har flyktet sørover mot byen Kandahar.

Slipper fangene fri

De første som tjente på at styrker fra Nordalliansen tok kontroll med den afghanske hovedstaden Kabul, var innsatte i fengslene. 360 fanger plassert i politihovedkvarteret ble løslatt, det samme skal ha skjedd i et fengsel med innsatte som er dømt for overtredelser mot islam.

- Da opposisjonen kom hit i morges løslot de alle, forteller en av dem som slapp ut, Esmatullah, til nyhetsbyrået AFP. Esmatullah er dømt for bedrageri. I byen Herat vest i Afghanistan stormet innbyggere fengselet mandag kveld og slapp ut rundt 1.000 innsatte, ifølge en journalist fra iransk TV som er i byen.

Glade afghanere i gatene i Kabul i formiddag (foto: EBU).
Soldater under feltherren Ismail Khan inntok Herat etter et folkelig opprør mot den forhatte Taliban-militsen. Turbaner ble kastet i være da Nordalliansen inntok Kabul i dag tidlig.

Men for mange innbyggere er gleden kanskje ikke like mye uttrykk for støtte til Nordalliansen som lettelse over at Taliban er borte, og håp om en bedre og mer levelig framtid. Optimismen er blandet med usikkerhet og frykt for at Kabul skal bli kastet ut i en ny borgerkrig. Meldinger i dag fortalte om massiv plyndringer av markedet i Kabul, av kontanter og varer, da Taliban trakk seg ut.

Forbløffet eks-konge

Afghanistans eks-konge Mohammed Zahir Shah er forbløffet over hvor raskt Nordalliansen har tatt Kabul, og urolig for innbyggernes sikkerhet og landets politiske framtid, sier talsmenn.

- Det er ingen løsning når en part eller noen få grupper og fraksjoner inntar Kabul. Dette er ingen politisk løsning, sa kongens talsmann Youssouf Nouristani i dag etter at Taliban oppga Kabul og flyktet, og Nordalliansen rykket inn.

Kabul i formiddag (foto: EBU).
Nordalliansens ledere sier de har sendt inn politistyrker og ikke regulære soldater, men foreløpig er det veldig usikkert hva som skjer.

Eks-kongens representant Abdul Sattar Sirat beskylder Nordalliansen for å ha brutt et løfte til Zahir Shah ved å gå inn i selve Kabul.

- Det er imot avtalen de gjorde med oss, sa Sirat på telefon til Reuters. Vi regnet ikke med at de ville gå inn i Kabul. Vi vil ha Kabul demilitarisert, og at en regjering og administrasjon i byen skulle komme som følge av en politisk prosess. Denne prosessen er ikke gjennomført ennå, så det var overraskende for oss at Nordalliansen tok Kabul så raskt. Vi er urolige for innbyggerne, sier han.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no