skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nordalliansen har inntatt Kabul

I Afghanistan har opposisjonen Nordalliansen gått inn i hovedstaden Kabul. Flesteparten av Taliban-styrkene skal ha forlatt byen, og er trolig på vei sørvest, mot Kandahar.

Publisert 13.11.2001 06:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I løpet av natten rykket Nord-alliansen inn i hovudstaden Kabul og skal ha overtatt byen (grafikk: NRK).
Øyenvitner sier de har sett alliansens soldater i Kabul, og opposisjonen selv sier de kontrollerer flere av Talibans regjeringsbygninger.

Nordalliansen har også erobret byen Herat vest i Afghanistan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Styrker fra Nordalliansen skal dessuten ha tatt kontrollen over en av flyplassene ved byen Kandahar, melder fjernsyns-kanalen Al-Jazeera i Qatar.

Taliban tilbakeviser påstandene om at flyplassen er tatt. Taliban-lederne har sitt hovedkvarter i
Kandahar sør i Afghanistan.

Jubel

Flere steder sto jublende innbyggere og hilste opposisjonssoldatene med lovprisning av Allah. - Vi har tatt Kabul, ropte en opposisjonssoldat som sto sammen med en gruppe soldater fra Nordalliansen i sentrum av byen.

Et klart tegn på at Taliban har forlatt byen var at flere menn gikk rundt uten turbanene som militsen hadde krevd at alle menn måtte bruke. På en gate lå likene av tre-fire Taliban-soldater, som tydeligvis var rammet av amerikanske bomber.

Tidligere falt to amerikanske bomber i den sørlige delen av byen. Taliban-militsens kontorbygninger sto tomme, og noen av dem var i ferd med å bli plyndret av de fattige innbyggerne i byen, meldte en korrespondent for Reuters. Her og der kunne det høres knatring fra automatgeværer.

Taliban-soldatene begynte for alvor å forlate byen mandag kveld. Etter mørkets frambrudd gikk en strøm av stridsvogner, pansrede kjøretøy og pick-up-lastebiler ut av byen med Taliban-soldater. Kjøretøyene kjørte mot vest og sør, åpenbart på vei mot Talibans høyborg i Kandahar.

Nordalliansen Bagram nær Kabul Afghanistan Foto: Scanpix/AP

Hører på USA?

Det var ikke klart om Nordalliansen planla å innta Kabul med hele sin styrke, eller om de bare ville sende inn en kontingent med politifolk for å hindre plyndring og totalt sammenbrudd. En av kommandantene sa at hovedstyrken skulle holdes utenfor byen.

Nordalliansen har lovet USA ikke å gå inn i hovedstaden. USA ønsker at Nordalliansen skal holde seg unna til det er opprettet en bredt sammensatt regjering som kan godtas av den største etniske gruppen i landet, pashtunerne, og av pashtunernes viktigste internasjonale støttespiller Pakistan.

Men amerikanske tjenestemenn innrømmer at de ikke har kontroll over alliansen, som består av en rekke etniske minoriteter og lokale krigsherrer, og som ikke har noe godt renomme fra sist den styrte Kabul, med massive brudd på menneskerettighetene som et av midlene.

Seier for USA

Talibans nederlag i Kabul er en betydelig seier for den USA-ledede internasjonale kampanjen mot terrorisme, som har som målsetting å forfølge terrorlederen Osama bin Laden og styrte regimet i Afghanistan som har gitt ham og hans al-Qaeda-nettverk beskyttelse.

Opposisjonsstyrkene nådde utkanten av Kabul mandag etter å ha pløyd gjennom Talibans forsvarsstillinger på Shomali-sletta nord for byen med mellom 7.000 og 8.000 soldater støttet av stridsvogner. Offensiven mot Kabul fulgte etter en serie dramatiske seire over hele det nordlige Afghanistan i løpet av den siste uka.

De viktigste erobringene var byene Mazar-i-Sharif fredag og den rike handelsbyen Herat i vest mandag, mens Kunduz sto for tur.

Diplomatisk utfordring

Men Nordalliansens erobring av Kabul blir en diplomatisk utfordring for USA og USAs allierte i krigen, som ble innledet 7. oktober som svar på terrorangrepene i New York og Washington i september.

Pakistan, som er en av de viktigste allierte i kampen, trass i sin tidligere støtte til Taliban, er sterkt imot at Nordalliansen får kontroll over hovedstaden. Iran og Russland derimot ønsker ikke at Taliban deltar i en ny regjering.

I New York oppfordret USA og Russland mandag FN til å sette fortgang i arbeidet med å danne en ny, bredt sammensatt regjering for Afghanistan, og FNs generalsekretær Kofi Annan understreket behovet for snarlige samtaler.

Hans klare melding var fort, fort, fort, sa en amerikansk tjenestemann etter at USAs utenriksminister Colin Powell hadde samtaler med Annan og de andre medlemme av den såkalte seks-pluss-to-gruppa, bestående av Afghanistans seks naboland pluss USA og Russland.

Hjelpearbeidere flyttet

Åtte kristne hjelpearbeiderer som har vært holdt fanget av Taliban i Kabul, har blitt flyttet til Talibans hovedbasen i Kandahar. Det sier faren til en av fangene til nyhetsbyrået Afp.

Hjelpearbeiderne - fire tyskere, to amerikanere og to australiere - ble arresteret av Taliban i august, mistenkt for kristen misjonering i Afghanistan.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no