skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nordalliansen 6 km fra Kabul

Opposisjonens utenriksminister Abdullah Abdullah sier i kveld at Nordalliansen styrker bare står seks kilometer fra Afhanistans hovedstad Kabul. FN vil om få dager holde en konferanse for å få en overgangsregjering i Afghanistan.

Publisert 12.11.2001 16:35. Oppdatert 12.11.2001 21:25.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Styrker fra Nordalliansen brøt i dag, ifølge flere kommandanter fra alliansen, gjennom de to første forsvarslinjene Taliban har lagt ved hovedstaden Kabul.

Vitner sier i kveld til nyhetsbyrået Reuters at militærkolonner fra Taliban nå trekker seg ut av hovedstaden og i stor hast kjører sørover mot Kandahar, der bevegelsen har sin viktigste makttbase.

Talibans ambassadør i Pakistan avviser likevel meldingene om tilbaketrekking, og sier at Taliban vil forsvare byen.

Vil ikke rykke inn

Opposisjonens utenriksminister Abdullah Abdullah sier at Nordalliansen styrker bare står seks kilomter øst for byen.

Nordalliansen rykker også fram ved Bagram-flyplassen i nord, der styrkene nå skal stå 20 kilometer fra byen.

Afghansk soldat for Nordalliansen beveger seg gjennom landsbyen Rabat nær Kabul. (Foto: Scanpix/AP)
Ifølge Abdullah vil Nordalliansens styrker ikke rykke inn i Kabul, men avvente situasjonen. FNs generalsekretær Kofi Annan sier i kveld at FN i løpet av få dager håper å kunne holde en konferanse mellom afghanske representanter om hvem som skal styre Kabul etter Taliban. Møtet blir trolig holdt i Geneve eller i Wien.

-1300 talibanere har overgitt seg

En av livvaktene til Nordallianse-generalen Baba Jan sier til nyhetsbyrårt Reuters at 1300 Taliban-soldater i en landsby nord for Kabul har overgitt seg, og at Nordalliansens styrker rykker raskt fram.

Taliban bekrefter i kveld at Nordalliansen har brutt gjennom Taliban-linjene, men sier at angrepet er blitt stanset og at Taliban fortsatt har kontroll over hovedstaden.

Ber Nordalliansen stanse angrepet

Afghanske kvinner vasker klær i en flyktningeleir nær Pakistan. Tusenvis av afghanere er på flukt. (Foto: Scanpix/AP)
Både USA og Pakistan har tidligere bedt Nordalliansen stanse framrykningen mot Kabul og heller omringe byen, men ifølge en talsmann for den tidligere kongen i Afghanistan, Mohammed Zahir Shah, ser det ut til at Nordalliansens ledere ikke tenker å følge disse henstillingene.

Zahir Shah avventer nå en erklæring fra Nordalliansens ledere om at de vil støtte ham, slik at landet kan få en ny regjering etter Taliban.

I går oppfordret Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon Nordalliansen til å innta Kabul.

- Jeg ville være meget fornøyd med å se Nordalliansen sveipe over det nordlige Afghanistan og ta Kabul, sa Hoon til den britiske avisen The Sunday Times. -Jo flere områder de tar, jo færre områder har Osama bin Laden og Taliban å gjemme seg på.

Ny by for fall

En annen av kommandantene i Nordalliansen sier i kveld at også den sørvestlige byen Zaranj, som er hovedstad i Nimruz-provinsen og ligger like ved den iransk-afghanske grensen, nå står for fall.

En soldat for Nordalliansen lader bombekasteren for å beskyte Taliban-stillinger foran Bagram flyplass tre mil fra Kabul. (Foto: Scanpix/AP)
Kommandanten sier at Nordalliansen styrker etter kort tids kamp brøt gjennom Talibans linjer, og at Nordalliansen nå ligger tre kilometer fra byen. Mange av Taliban-soldatene skal også ha byttet side, og gått over til Nordalliansen.

Herat erobret

Byen Herat i Vest-Afghanistan ble meldt tatt av opposisjonsstyrkene i morgentimene i dag. Samtidig har Nordalliansen, ifølge en av alliansens kommandanter, tatt alle Talibans stillinger langs frontlinjen i det nordøstlige Afghanistan.

Nordalliansen har også erobret de viktige byene Herat og Kunduz. Kunduz har vært regnet som Talibans viktigste støttepunkter i det nordlige Afghanistan.

I går rykket Nordalliansen videre ut av den nylig erobrede byen Mazar-i-Sharif, som ble tatt fredag. Ifølge alliansens utenriksminister Abdullah Abdullah har opposisjonsstyrkene nå også tattbyene Bamiyan og Taloqan.



Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no