skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA frustrert over Nordalliansen

Amerikansk teppebombing til tross, Nordalliansens ventede stormløp mot Kabul ser ut til å la vente på seg. Dette skaper frustrasjon i USA.

Publisert 06.11.2001 18:25. Oppdatert 06.11.2001 18:33.
Nordalliansens utenriksminister dr. Abdullah Abdullah.
Selv om det også tirsdag kom meldinger om kamper sør for den strategisk viktige byen Mazar-i-Sharif i det nordvestlige Afghanistan, medga Nordalliansens såkalte utenriksminister, Abdullah Abdullah, at det ikke var innledet noen storoffensiv.

- Vi trenger noe mer tid, sa Abdullah i et intervju med BBC. Andre talsmenn for alliansen hevdet tirsdag å ha erobret tre viktige distrikter sør for Mazar-i-Sharif, men Abdullah avdramatiserte dette. - Det erobres og gjenerobres hele tida, sa han.

Uendret frontlinje

Ved hovedfronten rett nord for Kabul har Nordalliansens styrker knapt avfyrt et skudd siden USA innledet sin bombing for 31 dager siden, vel å merke om man trekker fra de skuddene som er avfyrt til ære for fjernsynskameraene. - Frontlinja har ikke flyttet seg en meter, til tross for at USA de siste ukene har ryddet vei ved å teppebombe Talibans stillinger.

I Pentagon skal frustrasjonen over Nordalliansens manglende
initiativ være økende, mens opposisjonsstyrkene selv synes å være mest opptatt av å paradere i sine nye vinteruniformer.

Teppebombingen fortsetter i Afghanistan, men Nordalliansens offensiv lar vente på seg.
New York Times oppsummerte for få dager siden den amerikanske frustrasjonen, og illustrerte denne ved å sitere en av opposisjonsstyrkenes kommandanter som proklamerte at "vi trener da ikke når det regner".

Politiske problemer

Abdullah forsikret tirsdag at man er mer rede til angrep enn noensinne, men antydet samtidig at tida rent politisk ikke er inne. - Opposisjonen vet at de vil være omgitt av fiender i samme øyeblikk som de forlater Pansjirdalen, og at Afghanistans største
folkegruppe pathanerne aldri vil godta et regime bestående av usbekere og tadsjikere.

Pathanske alliansepartnere har vist seg vanskelig å finne, ikke minst etter at Taliban gjorde kort prosess med den tidligere mujahedin-kommandanten Abdul Haq, som hadde sneket seg over grensa fra Pakistan for å organisere et opprør.

Eks-kommandanten Hamid Karzai fikk heller ikke holde på lenge, før Taliban kom på sporet og tok en rekke av hans nærmeste menn til fange. Angrepet mot Karzais gruppe var samtidig et tilbakeslag for Afghanistans 87 år gamle eks-konge Mohammed Zahir, som til USAs frustrasjon heller ikke virker synlig ivrig etter å gi opp sin trygge eksiltilværelse i Italia.

USAs forsvarssjef Richard Myers. (Scanpix/AP-foto)

Vintervansker

USAs forsvarssjef, general Richard Myers, rykket rett nok tirsdag ut for å avkrefte de mange rapportene om økende amerikansk utålmodighet, og slo fast at man har godt tid. - Dersom det tar to måneder, så er det helt greit. Vi kan være tålmodige, sa Myers, som viste til at Nordalliansen nå takket være nye forsyninger fra USA og andre vil være i bedre stand til å møte vinteren enn Taliban.

Amerikanerne har selv fått en liten forsmak på hva bitende
afghanske stormer kan gjøre med avansert militært utstyr, og har til nå mistet minst ett helikopter samt et spionfly.
Ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP har USA i alt mistet fire fly og helikoptre de siste ukene, men dette avvises av Pentagon.

Pentagon avviser

USA avviser også dagens meldinger fra det vestlige Pakistan, om at et amerikansk fly eller helikopter hadde styrtet ved grensa og at mannskapet på fire var omkommet.

Innbyggere i området hevdet at det dreide seg om et helikopter, som med nød greide å ta seg over på pakistansk side av grensa i Baluchistan-provinsen før det styrtet.
Andre kilder hevdet at det var et B-52 bombefly, mens en
Pentagon-talsmann avviste det hele som oppspinn.

AIP meldte også i dag at den amerikanske luftkrigen til nå har kostet 633 sivile livet, noe som i så fall er under halvparten av det Taliban-talsmenn tidligere har hevdet.

Ifølge det Pakistan-baserte nyhetsbyrået er det registrert
størst sivile tap i Kandahar, der 204 ifølge deres kilder er drept, mens 163 sivile skal være drept i Nangarhar-provinsen øst for Kabul, 92 i hovedstaden, 79 i den nordvestlige byen Herat og 32 i Balkh-provinsen. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. (NTB)


Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no