skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- USAs bombing mer effektiv

USAs militære tror Taliban-regimet i Afghanistan er blitt påført store tap, ifølge en talsmann for Forsvarsdepartementet.

Publisert 05.11.2001 17:08. Oppdatert 05.11.2001 20:30.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
USA sier de har framgang i krigføringen i Afghanistan.
Pentagons talsmann, kontreadmiral John Stufflebeem, påpekte at Taliban ikke melder noe antall på drepte soldater som følge av de amerikanske angrepene. - Vi tror de er betydelige, sa Stufflebeem, men ville ikke forsøke å angi noen tall.

Amerikanske fly gjennomførte 103 bombeangrep mot mål i Afghanistan i går, ifølge det amerikanske
forsvarsdepartementet. De flere målene som ble angrepet var Taliban-styrker, men også huler som kan skjule Taliban-styrker og medlemmer av Osama bin Ladens nettverk al-Qaida ble bombet, sier Pentagons talsmann Richard McGraw.

Han oppga at 63 av bombetoktene ble gjennomført som støtte til Talibans motstandere Nordalliansen. Det afghanske islamske nyhetsbyrået AIP skriver at amerikanske fly i dag gjennomførte angrep mot mål i 10 av Afghanistans 30 provinser.

Byrået skriver at angrepene har forårsaket store menneskelige tap, men oppgir ingen tall. Taliban-regimet har etter over fire ukers bombing ikke innrømmet at en eneste soldat er blitt drept. Alle drepte er blitt oppgitt å være sivile.

Nok våpen

Samtidig hevdet Taliban-militsen at den har nok våpen til å kjempe mot USA i 20 år om nødvendig. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa under et besøk i India at stadig flere amerikanske soldater på bakken gjør det lettere å bombe effektivt, siden de kan kommunisere med flygerne i luften.

Ifølge anonyme militære kilder i Russland og Tadsjikistan vil USA snart ha 300 elitesoldater inne i Afghanistan. Allerede befinner det seg flere titall soldater i Nord-Afghanistan, i områder kontrollert av opposisjonen.

Usikre meldinger

Angrepene har vart i over fire uker, og verden venter utålmodig på konkrete resultater. Når Taliban melder at de har slått tilbake opposisjonen like nord for den militært viktige byen Mazar-e-Sharif, er det med på å så usikkerhet om styrkeforholdet mellom Taliban-militsen og Nordalliansen.

Det knytter seg stor usikkerhet til styrkeforholdet mellom Nordalliansen og Taliban.
For en uke siden uttalte Nordalliansen at den hadde samlet kreftene rundt byen i et forsøk på å erobre den. Hellige krigere fra Pakistan fortsetter ifølge et fundamentalistisk parti å strømme til Afghanistan. Utstyrt med primitive våpen krysser de grensen utenom de offisielle grenseovergangene. 1.500 krigere drar til Afghanistan hver eneste dag, hevder islamistene.

Taliban-soldater drept

Samtidig fortsetter bombene å falle over byene Kandahar og Kabul, og ikke minst ved frontlinjen nord for Kabul og veiene omkring. Mange Taliban-soldater skal ha blitt drept da et hotell i Kabul som skal ha huset Taliban-soldater, ble truffet av en rakett.

Bombefly tar av fra hangarskipet "USS Carl Vinson".
Like før raketten slo ned, hørtes lyden av et helikopter. Det kan tyde på at USA er i ferd med å endre taktikk, og at
lavtflygende kamphelikoptre etter hvert kan komme til å erstatte krigsfly for visse typer oppdrag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP lå bygningsrester og kroppsdeler spredt utover bygatene etter at den var truffet. En talsmann for Taliban sier at tallet på drept er ukjent. På spørsmål om hvor mange som er drept ved frontlinjen, er svaret fra Taliban fortsatt at svært få er skadd.

Natt til i dag skal 15 sivile ha blitt drept i et angrep nær Kandahar og i provinsen Keshendeh, men dette er ikke bekreftet.

Vanskelig jakt

En tidligere pakistansk etterretningssjef sa i dag at amerikanske styrker har liten mulighet til å finne den terrorettersøkte Osama bin Laden hvis han skjuler seg i de afghanske fjellene. (NTB-Reuters-AFP)


Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no