skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Påskemat toppbanner 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Påskemat
PÅSKEMAT
 
Påske (banner)
Påskelabyrinten (banner)
 
 Skille

Egg til påske

Vi nordmenn setter gjerne egget i fokus til påske. Her har du forslag til hva du kan bruke eggene til, både til pynt og til mat.

Publisert 02.04.2004 07:40.
Av Magne Hansen.

Påsken er eggetid. Faktiske spiser vi nordmenn så mye egg i denne høytiden at butikkene risikerer å gå tomme for egg. Årsaken er visstnok at vi må følge EU-regler for holdbarhet.

Uansett må jo dette bety at en gjennomsnittsnordmann som deg og meg sitter på usedanlig mye egg rundt disse tider. Her følger noen forslag til hva man kan bruke dem til.

Blåse og male

Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Selv om du ikke har småbarn i nærheten, er det gøy å male egg.

Først må man kvitte seg med innholdet. Det gjør man ved å lage et lite hull i den ene enden, og et litt større i den andre. Blås så ut innholdet i en skål og skyll skallet med vann etterpå. (Dette er vesentlig lettere gjøre hvis egget har romtemperatur, da innholdet vil være mindre tyktflytende.)

Når du så skal male egget, kan du bruke en piperenser til å holde egget med. Ståltråd er også brukbart.

Mal så eggene i de fargene du ønsker, og la de tørke. Etterpå kan du gjerne lakke dem, da dette vil beskytte motivet. Men ikke lakk de som eventuelt skal spises.

Spise

Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Etter en runde med eggmaling, må man jo bruke innholdet til noe. Eggerøre og omelett er to lette retter som lages raskt.

For å lage eggerøre , tar man tre egg samt litt salt og pepper. Visp sammen og stek i panna. Server på rista brød, gjerne sammen med litt ruccola og parmesan.

En omelett lager man med to egg, to spiseskjeer vann og litt salt. Stek i panne. Ønsker man fyll til omeletten, som for eksempel reker, ost eller annet, legges dette på den ene siden. Brett så den andre siden av omeletten over, slik at du sitter igjen med en halvsirkel. Ruccola, tomater og rista brød, er fint tilbehør.

Til kaffen

Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Påskehøytiden er ikke så opphengt i bakst som julen, men noe må man jo ha til kaffen. Og har man først litt egg, er veien til godsakene kort.

To enkle oppskrifter er lapper og pannekaker:

Lapper: 4 dl siktet hvetemel
3 dl melk
5 stk. egg
0,5 dl sukker
3 ss smør
0,5 ts salt
1 ts bakepulver

Smelt smøret og bland alt sammen. La svelle i ca. 15 minutter. Stek så i stekepanne og server med krem og syltetøy.

Pannekaker: 2,5 dl siktet hvetemel
0,5 ts salt
6 dl melk
3 stk. egg

Visp sammen mel, salt og mel og deretter eggene. La svelle i ca. 20 minutter og stek i stekepanne. Server med iskrem og syltetøy.

Flere oppskrifter med egg finner du under. Vi ønsker deg en riktig god påske.

LENKER
 
 
Siste saker:
Flere saker: ALT OM EGG
Siste saker:

Vi har en vinner!

Påskekunnskapen blant våre lesere var stor. Vi har kåret en vinner som får klassikeren "Påskeeggene" av Gabriel Scott.

En god grytestek

Hva kan vel være bedre enn en gryterett som passer seg selv? Her får du oppskrifter på to deilige lammegryter.



Appelsinkake til påsken

Påsken er tiden for kos. Lag denne deilige appelsinkaken og inviter på kaffe!

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no