Av
Magne Hansen.
Påsken er eggetid. Faktiske spiser vi nordmenn så mye egg i denne høytiden at butikkene risikerer å gå tomme for egg. Årsaken er visstnok at vi må følge EU-regler for holdbarhet.
Uansett må jo dette bety at en gjennomsnittsnordmann som deg og meg sitter på usedanlig mye egg rundt disse tider. Her følger noen forslag til hva man kan bruke dem til.
Blåse og male
|
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt |
Selv om du ikke har småbarn i nærheten, er det gøy å male egg.
Først må man kvitte seg med innholdet. Det gjør man ved å lage et lite hull i den ene enden, og et litt større i den andre. Blås så ut innholdet i en skål og skyll skallet med vann etterpå. (Dette er vesentlig lettere gjøre hvis egget har romtemperatur, da innholdet vil være mindre tyktflytende.)
Når du så skal male egget, kan du bruke en piperenser til å holde egget med. Ståltråd er også brukbart.
Mal så eggene i de fargene du ønsker, og la de tørke. Etterpå kan du gjerne lakke dem, da dette vil beskytte motivet. Men ikke lakk de som eventuelt skal spises.
Spise
|
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt |
Etter en runde med eggmaling, må man jo bruke innholdet til noe. Eggerøre og omelett er to lette retter som lages raskt.
For å lage
eggerøre
, tar man tre egg samt litt salt og pepper. Visp sammen og stek i panna. Server på rista brød, gjerne sammen med litt ruccola og parmesan.
En
omelett
lager man med to egg, to spiseskjeer vann og litt salt. Stek i panne. Ønsker man fyll til omeletten, som for eksempel reker, ost eller annet, legges dette på den ene siden. Brett så den andre siden av omeletten over, slik at du sitter igjen med en halvsirkel. Ruccola, tomater og rista brød, er fint tilbehør.
Til kaffen
|
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt |
Påskehøytiden er ikke så opphengt i bakst som julen, men noe må man jo ha til kaffen. Og har man først litt egg, er veien til godsakene kort.
To enkle oppskrifter er lapper og pannekaker:
Lapper:
4 dl siktet hvetemel
3 dl melk
5 stk. egg
0,5 dl sukker
3 ss smør
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
Smelt smøret og bland alt sammen. La svelle i ca. 15 minutter. Stek så i stekepanne og server med krem og syltetøy.
Pannekaker:
2,5 dl siktet hvetemel
0,5 ts salt
6 dl melk
3 stk. egg
Visp sammen mel, salt og mel og deretter eggene. La svelle i ca. 20 minutter og stek i stekepanne. Server med iskrem og syltetøy.
Flere oppskrifter med egg finner du under. Vi ønsker deg en riktig god påske.