Av
Lily Kalvø
Nordmenn elsker dem, særlig i påsken - kokt egg, speilegg, omelett og eggerøre. I løpet av fem påskedager kommer vi til å spise 21 millioner egg, skriver Mat.no
- Ingen tvil om at påsken er eggtid. Hver av oss spiser fem egg fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Med en gjennomsnittspris på rundt to kroner betyr det at nordmenn spiser egg for 42 millioner kroner i påsken, sier Åse Kringlebotn, daglig leder i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
|
Vi spiser dobbelt så mange av dem i påsken som ellers i året (Foto: Alf Børjesson) |
Blir utsolgt
I tillegg til frokostegget spiser vi egg i majoneser og salater, hardkokt egg som pålegg, og egg i vafler, desserter og kaker.
De siste par årene har det vært knapphet på egg rundt jul og påske.
- Forbruket har økt mer enn kapasiteten. Selv om hønene får leve lenger og slaktingen foregår etter de store høytidene, kan det bli knapphet på egg også i år. Årsaken er EU-regler om holdbarhetsmerking av egg, sier Kringlebotn.
Friske egg
EU har pålagt Norge å redusere den oppgitte holdbarhetstiden fra 45 til 28 dager. Ifølge Kringlebotn kan du trygt spise egg en stund etter at holdbarhetstiden er gått ut hvis de er oppbevart i kjøleskap. Frykt for salmonella er årsaken til den korte holdbarhetstiden for egg i EU.
- Norske egg har aldri forårsaket salmonellasykdom. Derfor slår EU-regelverket urimelig ut her i landet. I Norge er eggene av høy kvalitet og får riktig kjøling under transport og lagring fra gård til butikk, mener Kringlebotn.
Ett egg
Gjennomsnittsegget veier 63 gram og består av rundt 57 prosent eggehvite, 33 prosent plomme og 10 prosent skall.