skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Påskemat toppbanner 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Påskemat
PÅSKEMAT
 
Påske (banner)
Påskelabyrinten (banner)
 
 Skille

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

Publisert 18.03.2005 13:57.
Av Lily Kalvø

Nordmenn elsker dem, særlig i påsken - kokt egg, speilegg, omelett og eggerøre. I løpet av fem påskedager kommer vi til å spise 21 millioner egg, skriver Mat.no

- Ingen tvil om at påsken er eggtid. Hver av oss spiser fem egg fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Med en gjennomsnittspris på rundt to kroner betyr det at nordmenn spiser egg for 42 millioner kroner i påsken, sier Åse Kringlebotn, daglig leder i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Vi spiser dobbelt så mange av dem i påsken som ellers i året (Foto: Alf Børjesson)

Blir utsolgt

I tillegg til frokostegget spiser vi egg i majoneser og salater, hardkokt egg som pålegg, og egg i vafler, desserter og kaker.

De siste par årene har det vært knapphet på egg rundt jul og påske.

- Forbruket har økt mer enn kapasiteten. Selv om hønene får leve lenger og slaktingen foregår etter de store høytidene, kan det bli knapphet på egg også i år. Årsaken er EU-regler om holdbarhetsmerking av egg, sier Kringlebotn.

Friske egg

EU har pålagt Norge å redusere den oppgitte holdbarhetstiden fra 45 til 28 dager. Ifølge Kringlebotn kan du trygt spise egg en stund etter at holdbarhetstiden er gått ut hvis de er oppbevart i kjøleskap. Frykt for salmonella er årsaken til den korte holdbarhetstiden for egg i EU.

- Norske egg har aldri forårsaket salmonellasykdom. Derfor slår EU-regelverket urimelig ut her i landet. I Norge er eggene av høy kvalitet og får riktig kjøling under transport og lagring fra gård til butikk, mener Kringlebotn.

Ett egg

Gjennomsnittsegget veier 63 gram og består av rundt 57 prosent eggehvite, 33 prosent plomme og 10 prosent skall.



Vi har en vinner!

Påskekunnskapen blant våre lesere var stor. Vi har kåret en vinner som får klassikeren "Påskeeggene" av Gabriel Scott.

En god grytestek

Hva kan vel være bedre enn en gryterett som passer seg selv? Her får du oppskrifter på to deilige lammegryter.



Appelsinkake til påsken

Påsken er tiden for kos. Lag denne deilige appelsinkaken og inviter på kaffe!

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no