skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Påskemat toppbanner 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Påskemat
PÅSKEMAT
 
Påske (banner)
Påskelabyrinten (banner)
 
 Skille

Trendy lam

For mange av oss er lam en god og gammel påsketradisjon. Men hva med å lage det på en ny måte i år? Vi har funnet fram noen utradisjonelle måter å tilberede lam på.

Publisert 15.04.2003 09:19.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Ifølge en ny undersøkelse gjort av MMI for Opplysningskontoret for kjøtt planlegger 47% av befolkningen å spise lam i påsken. Og lammestek eller lammelår er den retten som oftest kommer til å stå på menyen.

Blir du lei av det samme gamle, kan du prøve deg på spansk grytestek, kreolsk lam i pitabrød, eller lammekoteletter Navarra. Den ene oppskriften finner du under, og de to andre finner du lenker til på høyre side i artikkelen.

Spansk grytestek Foto: OFK
Spansk grytestek

Grytestek er blant det enkleste du kan lage. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er ikke avhengig av stekeovn, noe som gjør det til en slager på hytta.

Pass bare på at hvis du bruker tørka urter istedet for friske, bruker du bare 1/3 av oppgitt mengde.

Ingredienser:

1 utbenet surret lammestek (omtrent 1,5 kg)
2 ss olje
1 løk
3 båter hakket hvitløk
1 ts salt
1 ss paprikapulver
1 ts chilipulver
3 ss frisk hakket rosmarin
3 ss frisk hakket mynte
2 røde paprikaer i biter
3 dl hvitvin
omtrent 5 dl hønsebuljong

Slik gjør du:

Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje i 1 minutt. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken. Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.

La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1 1/2 t. Når steketermometeret viser 68° C, er steken lyserosa. Ved 72° C er den gjennomstekt.

Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. La sausen koke uten lokk. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann.
Serveres med stekte poteter på spyd.

Stekte poteter på spyd:

18 små, kokte poteter
uten skall
omtrent 18 kapers med stilk, eventuelt kan du bruke sorte eller grønne oliven
3 ss olivenolje
3 ss hakket persille
6 trespyd
Legg spydene i vann 10-15 minutter

Træ poteter og kapers på spydene, og stek dem i en vid stekepanne i olje. Snu dem, krydre og strø på persille.


Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM LAMMERETTER
Siste saker:

Vi har en vinner!

Påskekunnskapen blant våre lesere var stor. Vi har kåret en vinner som får klassikeren "Påskeeggene" av Gabriel Scott.

En god grytestek

Hva kan vel være bedre enn en gryterett som passer seg selv? Her får du oppskrifter på to deilige lammegryter.



Appelsinkake til påsken

Påsken er tiden for kos. Lag denne deilige appelsinkaken og inviter på kaffe!

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no